Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

LOPPUMETREILLÄ. Täysistuntosalissa on pidetty tunteikkaita puheita – varsinkin yöllä sunnuntain puolella.Juha Honkonen

LOPPUMETREILLÄ. Täysistuntosalissa on pidetty tunteikkaita puheita – varsinkin yöllä sunnuntain puolella.

Ilmastokokous venynyt historiallisen myöhään

11.12.2011 2.17

Juha Honkonen

DURBAN. Sunnuntain puolelle venähtänyt ilmastokokous on jo jatkunut pidemmäksi kuin aiemmat ilmastokokoukset. Vihreä Lanka päivystää paikalla loppuun asti.

Kokousta johtava Etelä-Afrikan ulkoministeri Maite Nkoana-Mashabane avaa noin kolmen aikaan yöllä täysistunnon, joka päättää kaksiviikkoisen urakan.

On mahdollista, että kokouksessa otetaan aikalisä, jolloin samoja kysymyksiä ratkotaan kesällä välikokouksessa. Sekin olisi ilmaston kannalta parempi tulos kuin nyt käsittelyssä olevien esitysten kaatuminen.

Lauantai-illalla osapuolet käsittelivät sekä esitystä Kioton pöytäkirjan jatkokaudesta että niin sanottua LCA-esitystä, joka koskee myös pöytäkirjan ulkopuolisia maita. Koska Kioto II:een on sisältymässä vain 15 prosenttia maailman päästöistä, suurempi mielenkiinto kohdistuu LCA:han.

Ympäristöjärjestöt ehtivät jo lytätä LCA-esityksen kunnianhimottomana. Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia näkee sen kuitenkin näissä oloissa kohtuullisen hyvänä. Suurin saavutus olisi ilmastorahaston perustaminen.

”Rahastoasiassa mentiin aika kivasti eteenpäin. Tosin vielä jäi auki, mistä ne rahat sinne otetaan. Yhdysvallat ja Saudi-Arabia yrittivät avata vuoden aikana neuvoteltua asiaa, mutta onneksi ne antoivat periksi”, Haunia sanoo.

Jos esitys menee läpi, ilmastorahaston myötä perustetaan myös teknologiakeskus. Siitä käytyjä neuvotteluja on johtanut Suomen ympäristöministeriön Jukka Uosukainen. Keskuksen tehtävänä on auttaa kehitysmaita ekoteknologiaan liittyvissä kysymyksissä. Myös muun ilmastorahaston apu on tarkoitettu köyhille maille.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) kiitteli lauantaina Euroopan unionin kanssa neuvottelujen aikana liittoutuneita kehitysmaita.

”Saarivaltioiden edustajat pitivät hyvin tunteikkaita puheita siitä, kuinka heidän ihmisoikeutensa ja oikeutensa asua maassaan ovat vaarassa, ellei päästöjä saada alennettua heti.”

 

Durban 




Viite