Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WTO/Wikimedia

Miguel Arias Cañete.
Öljyä suvussa. Guardianin mukaan Miguel Arias Cañeten lanko on johtajana molemmissa öljy-yhtiössä, joiden osakkeita hän omistaa. Lisäksi hänen poikansa on toisen yhtiön hallituksessa.WTO/Wikimedia

Öljyä suvussa. Guardianin mukaan Miguel Arias Cañeten lanko on johtajana molemmissa öljy-yhtiössä, joiden osakkeita hän omistaa. Lisäksi hänen poikansa on toisen yhtiön hallituksessa.

Ilmastokomissaarin valinta kuumentaa – onko Cañete seksisti ja öljymies?

12.9.2014 13.13

Lasse Leipola

Uudeksi ilmasto- ja energiakomissaariksi nimetty espanjalainen Miguel Arias Cañete herättää voimakkaita reaktioita. Brittilehti Guardianin mukaan Cañeten sijoitukset öljy-yhtiöissä voivat muodostua esteeksi hänen valinnalleen.

Lehden haastattelema saksalainen europarlamentaarikko Jo Leinen varoittaa, ettei parlamentti välttämättä hyväksy hänen valintaansa, ellei Cañete luovu kiistanalaisista sijoituksistaan, joiden arvo oli 326 000 euroa vuonna 2011.

”Mielestäni on välttämätöntä, että hän luopuu öljy-yhtiöiden osakkeista, jos hän haluaa toimia tehtävässään ilman eturistiriitaa”, Leinen sanoo.

Cañeten omistukset herättivät pahennusta jo hänen toimiessaan Espanjan ympäristöministerinä. Hänen valintansa kasvattaa entisestään ympäristöjärjestöjen huolta siitä, että komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker päätti yhdistää energia- ja ilmastokomissaarien salkut.

E&E-sivuston haastattelema Climate Action Networkin johtaja Wendel Trio sanoo, ettei Cañeten historia ympäristöasioissa vakuuta.

”Hänen on otettava aivan toisenlainen lähestymistapa, jos Eurooppa haluaa mennä eteenpäin”, Trio sanoo.

Cañeten valintaa on kritisoitu myös hänen sovinististen kommenttiensa vuoksi. Hän sanoi kevään vaaliväittelyssä, että naisten kanssa väitteleminen on vaikeaa, koska älyllisen ylivertaisuuden osoittaminen tulkitaan seksistiseksi.

”Jos väittelen (oppositiojohtaja Alfred Pérez) Rubalcaban kanssa, voimme sanoa toisillemme kaikkia kauheuksia, mutta naisen kanssa nämä voidaan tulkita toisin”, Cañete sanoi EurActiv-sivuston mukaan.

Uudet komissaarit joutuvat parlamentin tentattaviksi syys–lokakuun vaihteessa. Tuon jälkeen parlamentilla on mahdollisuus hylätä Junckerin tällä viikolla tekemät esitykset.




Viite