Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastonmuutos tuo tuntemattomat terveysuhat

11.6.2014 11.06

Lasse Leipola

El Niñoon liittyvät vaikutukset ovat juuri sellaisia äärisäitä, joita ilmastonmuutoksen uskotaan lisäävän. Myrsky- ja tulvatuhot sekä kuolonuhrit uutisoidaan usein näyttävästi, mutta paljon merkittävämpi vaikutus unohtuu usein.

Ilmastonmuutos on suurin uhka globaalille terveydelle. Tämä oli viime viikolla Finlandia-talossa suomalaisille lääkäreille puhuneen lastenlääkäri Anthony Costellon pääviesti. Vuosia ilmastonmuutoksen ja terveyden yhteyttä selvittäneen Costellon mukaan ilmastonmuutos uhkaa terveyttä monella tapaa.

Ehkä suorin vaikutus on lisääntyvien helleaaltojen kasvattama kuolleisuus. Terveyttä vahingoittavat myös vesipula, ruokatuotannon ongelmat ja ilmastopakolaisuus. Lisäksi ilmastonmuutoksen on arvioitu pahentavan allergioita ja levittävän tartuntatauteja.

Costellon mukaan malaria, jonka leviämisestä puhutaan ilmastonmuutoksen yhteydessä paljon, ei kuitenkaan ole järin suuri huolenaihe. Sen torjunta lääkkeillä sekä hyönteismyrkyillä ja -verkoilla on edennyt hyvin.

Hän oli erityisen huolestunut niin sanotuista ”tuntemattomista tuntemattomista”.

Costello muisteli, kuinka hän oli 1980-luvun alussa hoitanut lontoolaisessa sairaalassa mystisestä immuunikadosta kärsinyttä potilasta. Myöhemmin tauti tunnistettiin HI-viruksen aiheuttamaksi.

”Joidenkin teidän kohdalle tulee eteen samantyyppisiä tilanteita”, Costello sanoi.

Samassa tilaisuudessa puhunut Britannian hallituksen pitkäaikainen ilmastoneuvonantaja John Ashton vetosi lääkäreihin, että he nostaisivat ilmastonmuutokseen liittyviä terveysuhkia esiin.

”Teillä on vielä uskottavuutta, jonka niin monet muut ovat menettäneet.”




Viite