Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastoskeptikot täydessä vauhdissa

20.9.2013 8.14

Lasse Leipola

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) seuraavan arviointiraportin ensimmäinen osa julkaistaan viikon kuluttua Tukholmassa. Alustavien tietojen mukaan julkaisu osoittaa, että ihmiskunnan päästöjen ja ilmaston lämpenemisen yhteys on jopa vahvempi kuin aiemmin on arvioitu.

Brittilehti Guardianin verkkosivuilla kirjoittava ilmastotutkija Dana Nuccitelli hämmästeli alkuviikosta, että skeptikkojen hyökkäyksessä, joka on näkynyt muun muassa brittiläisen Daily Mailin ja amerikkalaisen Wall Street Journalin sivuilla, on pelkästään viimeisimmän viikon aikana käytetty koko myyttivalikoimaa: ilmaston lämpenemisen kiistäminen, ihmisen osuuden kyseenalaistaminen sekä vaikutuksien vähättely. Näiden lisäksi Nuccitelli mainitsee vielä ne, joiden mielestä ongelmaa ei voida kuitenkaan ratkaista.

Skeptikkorynnistys on näkynyt myös kotimaisessa mediassa. Yle julisti heinäkuussa ilmastonmuutoksen pysähtyneen, minkä jälkeen Helsingin Sanomat uutisoi ikään kuin yllättyneenä, että ilmasto todella lämpenee tutkijoiden mukaan. Viimeksi maanantaina Iltalehti siteerasi näyttävästi Daily Mailin virheellistä juttua ilmastonmuutoksen hidastumisesta.

ilmastonmuutos 




Viite