Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Päästöjä.
Kuuma peruna? Parlamenttiin on tänä keväänä tarjolla monenlaista ilmastopolitiikkaa.freeimages.com

Kuuma peruna? Parlamenttiin on tänä keväänä tarjolla monenlaista ilmastopolitiikkaa.

Ilmastotentti: vasemmisto lintsasi ja perussuomalaiset jätettiin luokalle

13.5.2014 8.39

Lasse Leipola

Puolueiden välillä on suuria eroja siinä, miten ne suhtautuvat EU:n ilmastopolitiikkaan. Ilmastovanhempien ja Luonto-Liiton tekemässä kyselyssä jouduttiin käyttämään lähes koko arvosteluasteikkoa, sillä vihreät saivat täyden kympin, mutta perussuomalaiset jäivät ainoastaan yhteen pisteeseen. Vasemmistoliitto ei vastannut kyselyyn.

”Harmillisen monet puolueet vetosivat siihen, ettei EU:n tai Suomen kannata tehdä mitään, elleivät muut maat osallistu. Meillä on vain parikymmentä vuotta aikaa estää ilmastokatastrofi. Se ei onnistu, jos kukaan ei ota vetovastuuta. Lisäksi edelläkävijöillä on parhaat mahdollisuudet menestyä esimerkiksi puhtaan teknologian viennissä”, puheenjohtaja Liisa Selvenius-Hurme toteaa Ilmastovanhempien tiedotteessa.

Kyselyn perusteella ilmastopolitiikan ääripäihin sijoittuneet vihreät ja perussuomalaiset vaikuttavat järjestöjen mukaan olevan ainoat puolueet, joille ilmastonmuutos on yksi tärkeimmistä vaaliteemoista.

”Perussuomalaisilla tavoitteena tosin vaikuttaa olevan EU:n ilmastopolitiikan lakkauttaminen”, Selvenius-Hurme sanoo.

Climate Action Network -kattojärjestön mukaan nykyisistä mepeistä demarien äänestyskäyttäytyminen on ollut kaikkein ilmastomyönteisintä, vaikka puolueen nykyiset kannat eivät saaneetkaan kuin viisi pistettä.

Selvityksen mukaan vihreiden Satu Hassi ja Heidi Hautala äänestivät 100 prosentisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta Hautalan tilalle kesällä 2011 noussut Tarja Cronberg jäi 56 prosenttiin. Cronbergin alhaiset pisteet selittyvät poissaoloilla useista CAN:in tärkeinä pitämistä äänestyksistä.

Puolueiden ilmastokannat paremmuusjärjestyksessä

  1. Vihreät, 10 pistettä
  2. Rkp, 7 pistettä
  3. Kokoomus, 6 pistettä
  4. Sdp ja keskusta, 5 pistettä
  5. Kristillisdemokraatit, 4 pistettä
  6. Perussuomalaiset, 1 piste

(Vasemmistoliitto ei vastannut kyselyyn.)

 Juttua on päivitetty kello 9.05 lisäämällä viimeiseen kappaleeseen tietoja vihreiden äänestyskäyttäytymisestä.

ilmastonmuutos 




Viite