Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

IPCC AR5 WGIII (SPM)

IPCC:n viidennen raportin grafiikkaa.
Skenaariot. Pelkkä päästöjen vähentäminen (RCP4.5) ei riitä vaan päästöt on saatava nollaan, jos lämpeneminen halutaan rajoittaa kahteen asteeseen (RCP2.6).IPCC AR5 WGIII (SPM)

Skenaariot. Pelkkä päästöjen vähentäminen (RCP4.5) ei riitä vaan päästöt on saatava nollaan, jos lämpeneminen halutaan rajoittaa kahteen asteeseen (RCP2.6).

IPCC: Ilmastonmuutoksen hillintä on vielä mahdollista, mutta aika on loppumassa

14.4.2014 10.04

Lasse Leipola

IPCC:n viidennen arviointiraportin ilmastonmuutoksen hillintää koskeva osio julkaistiin eilen sunnuntaina. Vihreä Lanka seuraa Twitterissä tänään maanantaina Suomessa järjestettävää tiedotustilaisuutta.

Kansainvälisen raportin havaintoja:

  • Vuodesta 1750 lähtien ihmiskunnan aiheuttamista päästöistä puolet on aiheutettu viimeisen 40 vuoden aikana.
  • Talouden ja väkiluvun kasvu ovat lisänneet 2000-luvulla päästöjä enemmän kuin energiatehokkuudella on saatu leikattua. Samalla myös hiilivoiman osuus energiatuotannossa on kääntynyt kasvuun.
  • Raportin mukaan päästöjä olisi vähennettävä 40–70 prosenttia vuodesta 2010 vuoteen 2050, minkä jälkeen päästöt olisi saatava lähelle nollaa vuosisadan loppuun mennessä. Tämä riittäisi todennäköisesti siihen, ettei ilmasto lämpene yli kahta astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Uusia vähennystoimia tarvitaan kuitenkin jo ennen vuotta 2030.
  • Monissa skenaarioissa hiilidioksidipitoisuus saavuttaa huippunsa 2000-luvun puoliväin paikkeilla, jonka jälkeen tarvitaan hiilidioksidia ilmakehästä poistavia CDR-toimia (Carbon Dioxide Removal) kuten bioenergian ja talteenoton yhdistämistä (BECCS), jotta kahden asteen tavoite olisi mahdollinen. Tällaisten teknologioiden mahdollisuuksista on vain vähän näyttöä.
  • Nykyiset päästövähennystoimet ovat täysin riittämättömiä, sillä ne johtavat 3,7–4,8 asteen lämpenemiseen esiteollisesta ajasta vuoteen 2100. Tästä lämpenemisestä 0,8 astetta on jo tapahtunut. Cancúnin ilmastokokouksessa annetut lupauksien täyttäminen riittäisi rajoittamaan lämpenemisen kolmeen asteeseen.
  • IPCC:n mukaan päästövähennyksien kustannuksista on hyvin erilaisia arvioita, mutta niistä saatavat hyödyt ovat laaja-alaisia ulottuen ilmastonmuutoksen torjunnasta luonnonsuojeluun ja kansanterveyteen. Raportti viittaa myös hiilikuplaan todeten, että hillintä voi syödä fosiiliseen energiaan tehtyjen sijoitusten arvoa.

ilmastonmuutos 




Viite