Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

ipcc.ch

Graafi IPCC-raportista.
Laskussa. Raportin mukaan vehnä-, riisi- ja maissisadot pienenevät, mutta soija saattaa kasvaa hieman paremmin. Pylväs kuvaa prosentuaalista muutosta vuosikymmenessä.ipcc.ch

Laskussa. Raportin mukaan vehnä-, riisi- ja maissisadot pienenevät, mutta soija saattaa kasvaa hieman paremmin. Pylväs kuvaa prosentuaalista muutosta vuosikymmenessä.

IPCC: Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo kaikkialla

31.3.2014 9.12

Lasse Leipola

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo kaikkialla maailmassa. Tämä on tänään maanantaina julkaistun IPCC:n viidennen arvioitiraportin toisen, vaikutuksia ja sopeutumista koskevan osion pääviesti.

Ensimmäinen osio, joka käsittelee ilmastonmuutoksen luonnontieteellistä pohjaa, julkaistiin viime syksynä. Viimeinen, hillintää koskeva osio, julkaistaan vajaan kahden viikon kuluttua.

”Elämme ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen aikakautta. Monissa tapauksissa emme ole vielä valmistautuneet ilmastoriskeihin, joita jo kohtaamme. Sijoitukset parempaan valmistautumiseen voivat olla tuottoisia niin nykypäivässä kuin tulevaisuudessa”, työryhmän puheenjohtaja Vicente Barros sanoo IPCC:n tiedotteessa.

Raportin mukaan lyhyellä aikavälillä tehtävät hillintä- ja sopeutumistoimet pienentävät riskejä koko 2000-luvun ajan.

Raportissa kootaan yhteen lukuisia havaintoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Esimerkiksi lähes kaikki jäätiköt pienenevät ilmastonmuutoksen seurauksena. Monet eläin- ja kasvilajit niin maalla, merellä kuin makeassa vedessä ovat muuttaneet elinaluettaan.

Raportissa arvioidaan myös muun muassa, että maanviljelykseen kohdistuvat negatiiviset vaikutukset ovat suurella todennäköisyydellä positiivisia suuremmat.

Vihreä Lanka seuraa IPCC-raportin Suomessa järjestettävää tiedotustilaisuutta Twitterissä kello 11 alkaen.

ilmastonmuutos 




Viite