Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

ipcc.ch

Viides arviointiraportti.
Tiukkaa tekstiä. Perjantaina julkaistiin katsaus ilmastonmuutoksen tieteellisestä pohjasta. Myöhemmin julkaistaan vielä vaikutuksia ja torjuntaa koskevat selvitykset.ipcc.ch

Tiukkaa tekstiä. Perjantaina julkaistiin katsaus ilmastonmuutoksen tieteellisestä pohjasta. Myöhemmin julkaistaan vielä vaikutuksia ja torjuntaa koskevat selvitykset.

IPCC:n raportti: Pääosa lämpöenergiasta meriin, merenpintojen nousu kiihtynyt

27.9.2013 11.30

Sammeli Heikkinen

Suurin osa maapallon ilmastojärjestelmään tulleesta lämpöenergiasta on varastoitunut meriin, hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tänään perjantaina julkaistu raportti kertoo.

Tämä selittää osaksi ilmakehän lämpenemisen epätasaisuuden. Samaan aikaan kun maapallon pintalämpötilan kasvu on hidastunut, merenpinnan nousu on kiihtynyt. IPCC:n mukaan valtamerien pinta kohosi 1901–2010 keskimäärin 1,7 millimetriä vuodessa.

Kun vertailuväliksi otetataan viimeiset 20 vuotta, merenpinnat ovat kohonneet jo 3,2 millimetriä vuodessa. IPCC:n raportin mukaan merenpinnan nousun odotetaan kiihtyvän ja jatkuvan satoja vuosia.

Merenpinta nousee paitsi jäätiköiden sulamisen vuoksi, myös lämpölaajenemisen takia. Lisäksi merien on havaittu happanevan, kun ne sitovat ilmakehän lisääntyvää hiilidioksidia.

Jos ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöt kasvavat nykytahtia, maapallon keskilämpötila nousee IPCC:n raportin mukaan kolmesta viiteen astetta vuosisadan loppuun mennessä. Jos taas päästöt saadaan nopeaan laskuun vuoden 2020 tienoilla, lämpötilan nousu jää yhteen asteeseen.

 

Vihreä Lanka seuraa julkaisutilaisuutta Helsingissä Twitterissä: https://twitter.com/vihrealanka

ilmastonmuutos  ipcc 




Viite