Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

ITLOS: Venäjän vapautettava aktivistit ja päästettävä Arctic Sunrise lähtemään

22.11.2013 16.48

Lasse Leipola

Kansainvälinen merioikeusistuin ITLOS katsoo, että Venäjän on vapautettava Arctic Sunrise -alus ja sen miehistö 3,6 miljoonan euron takuuta vastaan. Osapuolia vaadittiin toimittamaan lisätietoja tapaukseen liittyen joulukuun 2. päivään mennessä. Päätös syntyi äänin 19-2.

Hollannin hallitus vei asian lokakuussa kansainvälisen merioikeusistuimen käsiteltäväksi, koska se katsoi, ettei Venäjän viranomaisilla ollut oikeutta nousta Hollannin lipun alla purjehtivaan alukseen. Arctic Sunrise kuljetettiin venäläiseen satamaan ja miehistö vangittiin.

Venäjä kuitenkin ilmoitti, ettei se hyväksy asian käsittelyä kansainvälisessä istuimessa. Perjantaisessa päätöksessään ITLOS kuitenkin katsoi, ettei Venäjällä ole allekirjoittamiensa kansainvälisten sopimusten valossa oikeutta kieltäytyä käsittelystä.

Venäjän rannikkovartiosto nousi syyskuun puolivälissä Greenpeacen Arctic Sunrise -alukselle sen jälkeen, kun aktivistit olivat yrittäneet kiivetä Gazprom-yhtiön öljynporauslautalle Petšoranmerellä. Yhteensä 28 aktivistia ja kaksi freelancer-kuvaajaa saivat tuoreeltaan kahden kuukauden tutkintovankeustuomion.

Osa aktivisteista, myös suomalainen Sini Saarela, on vapautettu tällä viikolla takuita vastaan, vaikka viranomaiset hakivat jatkoa tutkintavankeudelle. Toistaiseksi vapautetuille ei ole annettu lupaa poistua maasta, mutta ITLOS:in mukaan tämä on sallittava, kunhan takuusumma maksetaan.

Arctic Sunrise -tapaus oli 22. kansainvälisen merioikeusistuimen käsittelemä tapaus. Ensimmäinen tapaus käsiteltiin vuonna 1997.




Viite