Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Axel Kristinsson / Wikimedia Commons (CC-BY)

Kuivaa maata.
Syy ja seuraus. Kuivuus voi paitsi johtua ilmastonmuutoksesta myös kiihdyttää sitä.Axel Kristinsson / Wikimedia Commons (CC-BY)

Syy ja seuraus. Kuivuus voi paitsi johtua ilmastonmuutoksesta myös kiihdyttää sitä.

Itseään ruokkiva kierre? Äärisäät kiihdyttävät ilmastonmuutosta

16.8.2013 5.53

Lasse Leipola

Ilmastonmuutoksen on pitkään epäilty lisäävän niin sanottuja äärisäitä, eli esimerkiksi hirmumyrskyjä, helleaaltoja tai pitkään jatkuvia sateita.

Tuoreen saksalaisessa Max Planck -instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan kyseessä voi olla myös ilmastonmuutosta vahvistava niin sanottu takaisinkytkentä. Eli sen lisäksi, että ilmastonmuutos tekee äärisäistä yleisempiä, äärisäät voivat kiihdyttää ilmastonmuutosta heikentämällä kasvien kykyä sitoa itseensä hiilidioksidia.

Tutkijoiden mukaan äärisäät voivat pienentää maan luonnollista hiilinielua jopa yhdessä vuodessa noin 11 gigatonnilla, joka vastaa noin kolmannesta globaaleista vuosipäästöistä.

Määrä on merkittävä, sillä se on samaa kokoluokkaa kuin luonnolliseen hiilikiertoon vuosittain sitoutuvien ihmisperäisten päästöjen määrä. Tätä hiilinielua on pidetty merkittävänä ilmastonmuutosta hidastavana mekanismina.

Erityisen suuri vaikutus on hellekausien aiheuttamalla kuivuudella. Esimerkiksi metsissä se ei ainoastaan heikennä puiden kasvua kuivuuden aikana vaan aiheuttaa myös pitkäaikaisia vaikutuksia laskemalla puuston kykyä selvitä tuholaisista tai metsäpaloista.

ilmastonmuutos 




Viite