Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Karen Hissmann, GEOMAR

Geomarin tutkimustyötä.
Kaasua? Tutkimuksissa käytetty sukellusvene Jago ja tutkimusalus Maria S. Merian Huippuvuoriin kuuluvan Länsimaan rannikolla.Karen Hissmann, GEOMAR

Kaasua? Tutkimuksissa käytetty sukellusvene Jago ja tutkimusalus Maria S. Merian Huippuvuoriin kuuluvan Länsimaan rannikolla.

Jäämerestä pulppuava metaani osoittautumassa pelättyä vanhemmaksi ilmiöksi

26.9.2012 14.11

Lasse Leipola

Viime vuosina on kannettu runsaasti huolta siitä, että hiilidioksidipäästöistä aiheutunut ilmaston ja erityisesti merien lämpeneminen olisi saanut Jäämeren pohjassa olevan metaanin vapautumaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin Huippuvuorien läheisyydessä metaanin vapautuminen on kuitenkin jatkunut jo pitkään.

Saksalaisen Geomar-laitoksen tutkijat kollegoineen tutkivat karbonaattiesiintymiä, joita syntyy, kun mikro-organismit hajottavat vapautuvaa metaania.

”Lukuisissa kohteissa löysimme varantoja, jotka voivat olla jopa satoja vuosia vanhoja. Tämä arvio tosin perustuu näytteiden kokoon ja empiirisiin arvioihin siitä, kuinka nopeasti ne yleensä kasvavat”, professori Christian Berndt sanoo Geomarin tiedotteessa.

Tarkempaan iänmääritystä jatketaan Geomarin laboratorioissa. Professori Berndtin mukaan ilmiö osoittaa, että lämpeneminen on jatkunut luultua pidempään tai kyseessä on kausittainen vaihtelu.

ilmastonmuutos  jäämeri  metaani 
Viite