Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Chiva Congelado (CC-BY-NC-SA)

Kansallispuisto. Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että Pallaksesta tehdään ennakkotapaus, josta luonnonsuojelu kärsii.Flickr / Chiva Congelado (CC-BY-NC-SA)

Kansallispuisto. Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että Pallaksesta tehdään ennakkotapaus, josta luonnonsuojelu kärsii.

Järjestöt pelkäävät eduskunnan tekevän kansallispuistoista tonttimaata

23.2.2010 9.37

Lasse Leipola

Viiden ympäristöjärjestön yhteinen Pallas-kannanotto luovutetaan tänään eduskunnan ympäristövaliokunnalle. Järjestöt pelkäävät, että lakimuutoksesta, jolla sallitaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitsevan hotellin laajennus, on tulossa ennakkotapaus.

”Tässä ollaan tekemässä periaatteellinen päätös, jossa annetaan lupa rakentaa kansallispuiston sisälle. Kansallispuistot on perustettu arvokkaimman luonnon suojelemiseksi, ja nyt tätä ollaan murentamassa. Onko jatkossa kyse luonnonsuojelualueesta vai tonttimaasta?”, kysyy Suomen WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Hän muistuttaa, että jos lakia muutetaan taloudellisin perustein yhden elinkeinoharjoittajan hyväksi, se tekee vastaavien hakemusten pysäyttämän tulevaisuudessa hyvin hankalaksi. Vastaavia aikomuksia on ollut muun muassa Kolilla.

Järjestöt myös ihmettelevät, miksi lakiesityksellä suositaan yhtä hotellia alueen muiden yrittäjien kustannuksella.

”Minkälaista lainsäädäntöä on se, että muutetaan lakia yhden elinkeinoharjoittajan vuoksi? Lain valmistelu on ollut niin ikään omituista, sillä asiassa on kuultu vain asianosaista yrittäjää, eikä esimerkiksi alueen muita yrittäjiä tai käyttäjiä, kuten partiolaisia tai Suomen latua”, Rohweder moittii.

Hän myös ihmettelee sitä, että lakimuutoksesta esitetyt perustelut eivät edellytä lain muuttamista.

”Matkailua voidaan edistää muutenkin, eikä nykyisten tilojen kunnostaminen vaadi lakimuutosta. Metsähallitus on joka tapauksessa tekemässä uuden opastuskeskuksen ja maaston kuluneisuudesta huolehtiminen kuuluu myöskin sille”, Rohweder sanoo.

Hän toivoo, että kansanedustajat perehtyvät lakiesitykseen ja siitä annettuihin lausuntoihin huolella ja tekisivät ”järkevän päätöksen”.

Tänään tiistaina luovutettavan lausunnon ovat allekirjoittaneet WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Birdlife ja Natur och Miljö.

luonnonsuojelu 




Viite