Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järvet nakertavat hiilinielujen tehoa

13.10.2011 10.10

Lasse Leipola

Järvien vaikutus tulisi huomioida hiilinielujen tehoa arvioitaessa, arvioi tuore suomalaistutkimus. Sen mukaan järvestä voi vapautua ilmakehään merkittävä määrä hiilidioksidia.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan arviot metsien, soiden ja merien muodostamista hiilinieluista ovatkin hieman liian optimistisia.

”Liuennut epäorgaaninen hiili ja orgaaninen aines valuvat virtaavan veden mukana järviin. Järvi on eräänlainen hiilinielun hukkaputki, jonka vaikutusta ei ole huomioitu hiilinielulaskelmissa”, professori Timo Vesala sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkijaryhmä mittasi hiilidioksidin liikkeitä Evon retkeilyalueella sijaitsevalla Valkea-Kotinen-järvellä viiden vuoden ajan. Siitä mitattu kymmenen prosentin hiilidioksidin päästöprosentti on sen verran merkittävä, että järvet tulisi huomioida paremmin tulevissa ilmastolaskelmissa.

”Vastaavia pitkäaikaisia mittauksia tulisi tehdä muillakin järvillä. Emme tiedä, kuinka pitkälle tältä järveltä saatuja tuloksia voidaan yleistää. Hiilenkierrosta järvillä tarvitaan enemmän tietoa”, Vesala sanoo.

ilmastonmuutos 




Viite