Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kesko / Tuovi Kukkola

Sellon Citymarketin hedelmätiski.
Kielletty hedelmä. Rauhanjärjestöt vaativat kauppaketjuja boikotoimaan israelilaisia tuotteita. Kesko / Tuovi Kukkola

Kielletty hedelmä. Rauhanjärjestöt vaativat kauppaketjuja boikotoimaan israelilaisia tuotteita.

Jaffat pannaan, vaativat rauhanjärjestöt

8.1.2009 14.39

Lasse Leipola

Sadankomitea ja Rauhanliitto vaativat kaupan keskusliikkeitä keskeyttämään israelilaisten tuotteiden ostamisen, kunnes Israel ja Palestiina ovat palanneet neuvottelupöytään ja väkivaltaisuudet on lopetettu.

”Israelin ja Palestiinan konflikti on yksi selvimpiä esimerkkejä siitä, kuinka väkivalta synnyttää väkivaltaa, kuinka silmä silmästä -politiikka tekee kokonaiset kansakunnat sokeiksi ja rammoiksi”, sanoo Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa.

Järjestöjen mukaan palestiinalaisalueiden miehittäjävaltiona Israelilla on konfliktin ratkaisusta suurempi vastuu, minkä vuoksi israelilaisten tuotteiden boikotoiminen on perusteltua.

Kyse ei ole järjestöjen mukaan ainoastaan lähikauppojen tuotteista, kuten esimerkiksi hedelmistä, vaan myös Israelissa toimivien suurten monikansallisten yritysten tuotteista.

Esimerkiksi tietotekniikkayhtiö Intel on järjestöjen mukaan yksi suurimmista yksityisistä työllistäjistä Israelissa.

Tällä viikolla muun muassa Amnesty ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ovat vaatineet rauhaa alueelle.

”Gazan siviiliväestö altistetaan nyt vakavalle traumalle konfliktissa, jota he eivät ole itse aiheuttaneet”, Ban Ki-moon sanoi eilen keskiviikkona.

Hän sanoi olevansa syvästi huolestunut siitä, mitä konfliktin kiihtyminen voisi merkitä alueen vakaudelle.

”On ilmiselvää, etteivät konfliktin osapuolet noudata sodankäynnin kansainvälisiä sääntöjä ja Gazan siviiliväestö maksaa tästä todella kovan hinnan”, sanoi Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman johtaja Malcolm Smart.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak esitteli tiistaina tulitaukosuunnitelman, jonka tavoitteena on saada aikaan aselepo vielä tämän viikon aikana.




Viite