Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nasa

Pettynyt maanosa. Euroopan ympäristöjärjestöille ilmastopaketti oli pettymys. Nasa

Pettynyt maanosa. Euroopan ympäristöjärjestöille ilmastopaketti oli pettymys.

Järjestöt antavat EU:n ilmastopaketille hylätyn arvosanan

19.12.2008 11.32

Taina Tervonen

Eurooppalaisten ympäristöjärjestöjen mukaan EU:n tällä viikolla hyväksymä ilmasto- ja energiapaketti tarkoittaa, ettei maapallo lämpene kahta astetta – vaan paljon enemmän.

Vihreä Lanka kysyi kuudelta eurooppalaiselta järjestöaktiivilta mielipidettä ilmastopakettiin. Heille esitettiin kolme kysymystä:

  1. Mitkä ovat ilmasto- ja energiapaketin seuraukset omassa maassanne?
  2. Mitkä ovat seuraukset ilmastolle ja kansainvälisille neuvotteluille?
  3. Minkä arvosanan asteikolla 1–10 antaisit paketille?

 

Robin Webster

ilmastokampanjan päällikkö, Friends of the Earth, Britannia

1. Britannia hyväksyi kansallisen ilmastonmuutoslain vain viikkoa ennen ilmastopaketin hyväksymistä. Sen vaatimukset ovat EU:n pakettia tiukempia. Esimerkiksi päästöjä tulee vähentää 26 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Paketin sisältö ei siis Britanniassa ole ratkaiseva.

2. Paketin toimilla ei mitenkään voida vähentää päästöjä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Jotta ilmaston lämpeneminen pysyisi alle kahden asteen, tarvitaan vähintään 30 prosentin päästövähennyksiä EU:n sisällä, kehitysmaissa toteuttavien vähennysten lisäksi – mutta nyt kaksi kolmasosaa niistä voidaan toteuttaa kolmansissa maissa.

3. Arvosana ilmastopaketille 5/10.

Damien Demailly

ilmasto- ja energiakampanjan päällikkö, WWF, Ranska

1. Ranska sitoutui uusiutuvan energian lisäämiseen 20 prosenttiin jo viime vuonna maan omassa ympäristökokouksessa, eli se ei tuonut mitään uutta. Teollisuudelle tehdyt myönnytykset ja ydinvoimaan perustuva energiantuotanto johtavat siihen, ettei Ranska joudu ostamaan päästöoikeuksiaan, vaan pystyy myymään alkujaossa saamiaan oikeuksia muille.

2. On erittäin huono viesti maailmalle, että EU on valmis toteuttamaan jopa kaksi kolmannesta päästövähennyksistään kolmansissa maissa. Myönnytykset teollisuudelle taas osoittivat, että EU:n päätöksentekoa ohjaa pelko eikä rationaalinen, tutkittu tieto.

3. Arvosana ilmastopaketille 3/10.

Tina Löffelsend

Ilmastovastaava, BUND, Saksa

1. Saksa sai läpi merkittäviä helpotuksia maan talouden kannalta keskeiselle raskaalle teollisuudelle. Käytännössä tämä vain siirtää tarpeellisia muutoksia tulevaisuuteen ja tulee veronmaksajille ja yhteiskunnalle entistä kalliimmaksi. Saksa sai myös läpi mahdollisuuden rahoittaa uusia, tehokkaampia kivihiilivoimaloita päästökaupasta saaduilla rahoilla vuosina 2013–2016. Meillä siis voidaan ilmastopaketin puitteissa rakentaa uusia hiilivoimaloita. Lopputulos on ilmaston kannalta täysin vääristynyt.

2. Ilmaston lämpeneminen ei mitenkään voi pysyä kahdessa asteessa. Yleistavoite 20 prosentin päästövähennyksistä vaarantuu. EU ei ole valmis toteuttamaan tavoitteitaan kotikentällä vaan kolmansissa maissa. Tältä pohjalta on todella vaikeaa neuvotella kansainvälistä ilmastosopimusta.

3. Arvosana ilmastopaketille 2/10.

Emma Lindberg

Ilmastovastaava, Naturskyddsforeningen, Ruotsi

1. Ruotsi tulee nostamaan uusiutuvan energian osuutta 50 prosenttiin. Toisaalta Ruotsi oli johtamassa ryhmää, joka vaati entistä enemmän joustavuutta päästövähennysten toteuttamiseen kolmansissa maissa – huolimatta siitä, että kaksi kolmasosaa ruotsalaisista toivoi EU:lta kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa.

2. Ilmasto lämpenee yli kaksi astetta. Luottamuspula kehitysmaiden ja teollistuneiden maiden välillä pahenee entisestään. Ruotsilla tulee olemaan valtava työ valmistella Kööpenhaminan ilmastokokousta, joka osuu sen EU-puheenjohtajuuskaudelle.

3. Arvosana ilmastopaketille 2/10.

Kaisa Kosonen

Ilmastokampanjavastaava, Greenpeace, Suomi

1. Uusiutuvaan energiaan suhtaudutaan nyt entistä vakavammin. Tuulivoimaa pidettiin aikaisemmin melkein harrastetoimintana. Päästövähennysten toteuttaminen kolmansissa maissa on kuitenkin kyseenalaista. Suomi voi toteuttaa jopa kolme neljäsosaa vähennyksistään investoimalla hankkeisiin, joiden laatukriteerit ovat epäselviä ja joista jopa puolet olisi toteutunut joka tapauksessa.

2. Oman teollisuuden lyhytnäköinen suojeleminen meni yleisen edun ja ilmaston edelle. Paketti hankaloittaa Barack Obaman suunnitelmia vähentää päästöjä 80 prosenttia 2050 mennessä.

3. Arvosana ilmastopaketille 6/10.

Ewa Jakubowska

lehdistöpäällikkö, Greenpeace, Puola

1. Ilmastopaketti olisi voinut olla hyvä kannustin hiilivoimaloiden modernisointia varten, mutta Puolan energiasektorin saamat myönnytykset lykkäävät uudistuksia hamaan tulevaisuuteen. Poliitikkojen mukaan myönnytykset olivat tarpeen, jottei sähkönhinta nouse liikaa – mutta nousu on väistämätöntä, koska fossiiliset polttoaineet ovat kalliita ja voimaloiden tarpeelliset uudistukset lankeavat joka tapauksessa veronmaksajien maksettaviksi.

2. 20 prosentin tavoite päästövähennyksissä on kyseenalainen tämän paketin toimin. Ilmaston kannalta paketti on katastrofi.

3. Arvosana ilmastopaketille 3/10.




Viite