Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors / Keksi

Kuvituskuva.
Mikael Ahlfors / Keksi

Joko riittää?

18.3.2011 13.04

Marja Hannula

Japanin katastrofi saattaa muuttaa Suomen ydinvoimapolitiikan suunnan. Fortumin lupa on yksi tulevien hallitusneuvottelujen tärkeistä kysymyksistä.

Suomi on ydinvoimaloiden suurrakentaja Euroopassa, ja myös seuraava eduskunta tekee todennäköisesti päätöksen uuden ydinvoimalan rakentamisesta.

Energiayhtiö Fortum on vaatinut tulevaan hallitusohjelmaan merkintää yhtiön uudesta ydinvoimahankkeesta. Fortumin Loviisan reaktorit vanhentuvat 2020-luvun lopussa ja jos ne aiotaan korvata, ydinvoimalahanke pitää yhtiön mukaan käynnistää tulevan hallituksen valtakaudella. Nykyinen eduskunta jätti Fortumin ilman lupaa, kun se viime vuonna myönsi uudet ydinvoimaluvat Teollisuuden voimalle ja Fennovoimalle.

Japanin tuore ydinkatastrofi on kuitenkin asettanut ydinvoiman lisärakentamissuunnitelmat uuteen valoon.

Suurimpien puolueiden ydinvoimakannat eivät Japanin onnettomuuden takia ole horjuneet.

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan onnettomuus ei vaikuta ydinvoiman lisärakentamiseen Suomessa.

Suurista puolueista kuitenkin vain kokoomus on sitä mieltä, että myös uuden ydinvoimalan lupa pitää kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan – eikä puolueen kanta ole muuttunut onnettomuuden jälkeen.

Sdp ei näe tarvetta mainita ydinvoimaa seuraavassa hallitusohjelmassa. Demarien energia- ja ilmastopoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri sanoi Suomen Tietotoimistolle tällä viikolla, että kaikki riskit on pystyttävä käsittelemään mahdollisen uuden lupahakemuksen yhteydessä ilman, että luvan myöntämiseen sitoudutaan etukäteen hallitusohjelmassa.

Myös Kiviniemi ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) ovat vaatineet ydinvoimayhtiöiltä entistä tarkempia selvityksiä siitä, miten ne ovat valmistautuneet mahdollisiin uhkiin.

Perussuomalaiset äänestivät viime heinäkuussa Fennovoiman ja TVO:n lupia vastaan. Perussuomalaiset eivät aja Fortumin lupaa, mutta se ei ole myöskään puolueen kynnyskysymys tulevissa hallitusneuvotteluissa. Puheenjohtaja Timo Soini on tunnettu ydinvoiman kannattajana.

Vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen mukaan Japanin ydinvoimakriisi on muistuttanut ihmisiä niistä riskeistä, joita ydinvoimaan aina liittyy.

”Myös Suomen oloissa ydinvoiman käyttöön liittyy merkittäviä riskejä, ja ne ovat yksi tärkeä syy siihen, miksi vihreät ovat aina vastustaneet ydinvoimaa”, Sinnemäki kirjoitti tiedotteessaan heti Japanin maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen lauantaina.

Vihreät äänesti hallituksessa, valiokunnissa sekä eduskunnassa yksimielisesti lisäydinvoiman rakentamista vastaan.

Huhtikuun vaaleihin osallistuvista eduskuntavaaliehdokkaista suuri osa, reilut 58 prosenttia, suhtautuu Fortumin lupaan selkeän kielteisesti. Tämä ilmenee Kauppalehden vaalikoneesta.

Sen mukaan vain kokoomuksen kansanedustajat ovat selvästi ydinvoimamyönteisiä. Kielteisimmin suhtautuivat vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat. Ehdokkaiden asennetta ydinvoimaan kysyttiin vaalikoneessa väitteellä ”seuraavan eduskunnan on myönnettävä lupa myös Fortumin ydinvoimalalle”.

Kauppalehti kertoi ydinvoimatuloksista 9. maaliskuuta, ja tuolloin vaalikoneeseen oli vastannut reilut 70 prosenttia kansanedustajaehdokkaista.

Vihreä Lanka kokosi nipun aiheita, joita kannattaa miettiä ennen kuin uudesta ydinvoimalaluvasta päätetään – ja ehkä myös ennen huhtikuun vaaleja.

ydinvoima 




Viite