Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

tahdon! Pääministeri Jyrki Katainen kannattaa tasa-arvoista avioliittoa. Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

tahdon! Pääministeri Jyrki Katainen kannattaa tasa-arvoista avioliittoa.

Jyrki Katainen vahvisti tukensa tasa-arvoiselle avioliittolaille

7.5.2014 16.18

Jukka Vahti

Väistyvä pääministeri Jyrki Katainen (kok) vahvisti keskiviikkona kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia, josta saatetaan äänestää eduskunnnan suuressa salissa vielä ennen juhannusta.

Kansalaisaloitteena eduskuntaan tullut lakiesitys on parhaillaan lakivaliokunnan käsiteltävänä. Aloite antaisi samaa sukupuolta oleville pareille yhtäläiset oikeudet avioitua kuin heteropareille.

Katainen muistutti keskiviikkona Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa, että hallitusneuvotteluissa 2011 sovittiin, että hallitus ei ota tasa-arvoisen avioliittolain kaltaisia eettisiä kysymyksiä omaan valmisteluunsa, mutta että "jokaisella on mielipiteenilmaisunvapaus". 

Kyse on niin sanotusta omantunnonkysymyksestä, johon useimpien puolueiden kansanedustajat voivat ottaa kantaa henkilökohtaisen näkemyksensä mukaan. Ainoastaan perussuomalaisten Timo Soini on vaatinut puolueensa kansanedustajilta kielteistä kantaa lakialoitteeseen.

Katainen myönsi, että kokoomukseenkin mahtuu erilaisia näkemyksiä aloitteesta.

"Tässä on vähän sama tilanne kuin siinä, että eri Eurooppa-puolueilla on sisäisesti erilaisia näkemyksiä. Nämä eettiset kysymykset jakavat porukkaa muun muassa EPP:ssä [kokoomuksen europarlamenttiryhmä] tosi paljon. Minä en tiedä edes kokoomuksen eduskuntaryhmän sisällä, miten mielipiteet asian suhteen jakautuvat", Katainen totesi Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.

Tasa-arvoista avioliittolakia ajavan Tahdon2013-kansalaisliikkeen maaliskuussa Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista kannattaa aloitetta.

Liikkeen helmikuussa tekemän selvityksen perusteella myös kansanedustajien enemmistö, 108, kannattaa aloitetta.

tasa-arvoinen avioliittolaki  Tahdon2013 




Viite