Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

AKK Sports Oy / Pasi Mäenpää

Pruum! JYSLY haluaa, että ralliautot kaahaavat Jyväskylässä jatkossa biopolttoaineen voimin. AKK Sports Oy / Pasi Mäenpää

Pruum! JYSLY haluaa, että ralliautot kaahaavat Jyväskylässä jatkossa biopolttoaineen voimin.

Jyväskylässä saatetaan pian ajaa "ekorallia"

11.12.2008 12.02

Noora Jussila

Jyväskylän rallissa saatetaan tulevaisuudessa päristellä biopolttoaineilla. Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys JYSLY  on tehnyt asiasta aloitteen Jyväskylän kaupungille.

Jyväskylän kaupunki päätti marraskuussa jatkaa rallin rahallista tukemista. Tukemista vastustaneet kaupunginvaltuutetut perustelivat kantaansa rallin ilmastonmuutosta vähättelevällä imagolla ja haitallisilla ympäristövaikutuksilla.

JYSLY ehdottaa aloitteessaan, että kaupunki ryhtyisi toimiin rallin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi jo ensi vuonna. Järjestö haluaa näin muuttaa rallin imagoa ilmastoystävällisemmäksi.

JYSLY:n tiedottajan Irma Heiskasen mukaan siirtyminen biopolttoaineisiin on täysin mahdollista. Ruotsissa ralliautot käyttävät etanolia ja Itävallassa biokaasua.

”Siirtyminen biopolttoaineisiin on tärkeää ja välttämätöntä. Se on myös viesti siitä, että tälläkin alalla ruvetaan huomioimaan ja otetaan ilmastonmuutosasiat vakavasti”, Heiskanen sanoo.

Yhdistys haluaa pienentää myös ralliyleisön päästöjä järjestämällä tapahtumaan kuljetusta biopolttoaineella kulkevilla busseilla yksityisautoilun sijaan.

Autourheilun kansainvälisen kattojärjestön FIA:n mukaan Formula 1:n MM-sarjassa käytettävän polttoaineen tulee olla 5,75 prosenttisesti biopolttoainetta. Vakiorata-autojen MM-sarjan autojen tulee ensi vuonna käyttää kokonaan biopolttoaineita.

Ralleille FIA ei ole vastaavia tavoitteita asettanut. JYSLY haluaakin, että Jyväskylän rallista tulisi biopolttoaineiden käytössä MM-rallien edelläkävijä.




Viite