Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järjestöiltä jyrkkä ei kuumalle ilmalle

20.11.2012 9.14

Lasse Leipola

YK:n ilmastokokous järjestetään tänä vuonna Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Yksi ensi viikolla alkavassa kokouksessa käsiteltävistä kysymyksistä on Kioton ilmastosopimuksen jatkokausi.

Päätettävänä on muun muassa se, saako nyt voimassa olevalta sopimuskaudelta ylitse jääviä päästöoikeuksia siirtää seuraavalle kaudelle. Tätä niin sanottua ”kuumaa ilmaa” on noin kolme kertaa EU:n vuosipäästöjä vastaava määrä.

”Päästökehitys pitää globaalisti saada laskuun vuonna 2015. Tässä ei onnistuta, jos ylijääneitä päästöyksiköitä siirtämällä vesitetään jo ennestään heikot päästövähennystavoitteet. Se vetäisi mattoa alta myös uuden maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen neuvotteluilta”, varoitti Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntija Hanna Hakko viime viikolla julkaistussa tiedotteessa.

Toinen tärkeä kysymys Dohassa on ilmastorahoitus, joka on Kioton sopimuksen tavoin katkolla vuoden lopussa. Teollisuusmaiden kehitysmaihin kohdistamaa rahoitusta on määrä kasvattaa sataan miljardiin dollariin vuodessa vuoteen 2020 mennessä.

Konsulttiyhtiö PwC varoitti marraskuun alussa, että nykyiset päästövähennykset ovat täysin riittämättömiä. Sen Low Carbon Economy Index -raportin mukaan jopa nykyisen päästövähennystahdin tuplaaminen johtaisi kuuden asteen lämpenemiseen. Kahta astetta on pidetty ilmastonmuutoksen kriittisenä rajana.




Viite