Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kairon superleivät ruokkivat seitsemän henkeä alle 2,30 eurolla

23.7.2010 11.52

Saija Räsänen

Kairon köyhät elävät melkein pelkästään baladi-leivällä. Lähes puolet egyptiläisistä elää alle 2,30 eurolla päivässä – niin myös Nabawya, 45 , joka ruokkii baladilla joka päivä kuusi lastaan. Nabawyasta kertoo maailman ruokaohjelma WFP.

Baladi täyttää vatsan, koska leivässä on runsaasti energiaa ja hiilihydraatteja. Suurin osa tärkeistä ravintoaineista on kuitenkin puuttunut tähän asti.

Maailman ruokaohjelman kahden vuoden hankkeen jälkeen kairolaiset saavat ravinnevahvistettuja leipiä, joihin on lisätty esimerkiksi rautaa ja foolihappoa, jotka ovat elintärkeitä lasten kehitykselle. WFP:n mukaan joka toinen egyptiläislapsi sairastaa anemiaa, ja korkeat aliravitsemusluvut ovat seurausta yksipuolisesta ruuasta.

Ravinneleivät ovat löytäneet tiensä yli 50 miljoonan egyptiläisen kotiin. Nabawyan kaltaiset naiset voivat nyt ostaa 16 sentillä pussillisen leipiä. Leipä taistelee paitsi lasten aliravitsemusta, myös Egyptin talouskurimusta vastaan.

WFP:n toukokuisen tutkimuksen mukaan egyptiläiset työnantajat voittavat yli 136 miljoonaa euroa vähentäessään työntekijöidensä anemiaa. WFP laskee, että joka kerta, kun jauhojen vahvistamiseen sijoitetaan 13 senttiä, sijoitus tuo taloudelle takaisin yli kolme euroa.

nälänhätä 




Viite