Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kannattaako näin paljon puuta sitoa energiantuotantoon?

6.5.2010 15.26

Hannu Hallamaa

Monien arvioiden mukaan puuta kasvaa riittävästi nykyiseen ja ennakoituun käyttöön nähden. Kasvu on vuosittain sata miljoonaa kuutiota, josta metsäteollisuus käyttää vuodesta riippuen 40–60 miljoonaa kuutiota.

”Toisaalta voi tulla uusia tuotteita, joilla saa puusta paremman hinnan kuin myymällä sitä poltettavaksi. Sikäli on riskialtista synnyttää paljon puuta käyttävää tuotantoa, joka ei voi maksaa siitä kovin korkeaa hintaa”, kehittämisasiantuntija Jakob Donner-Amnell Itä-Suomen yliopistosta tuumii.

”Pitkällä tähtäimellä pitkäkuituinen suomalainen puu voi olla arvokkainta rakennuskäytössä ja lujittamassa paperi- ja kartonkituotteita sekä aivan uusina tuotteina”, Donner-Amnell sanoo.

Toisaalta puun energiakäytön edessä voi olla myös henkinen kynnys. Suomessa on totuttu ajattelemaan, että puun käyttäminen muuhun kuin polttamiseen tuottaa enemmän jalostusarvoa. Donner-Amnellin mielestä tämä perustuu osin vanhentuneisiin näkemyksiin.

”Metsäteollisuustuotteiden hinta ja jalostusarvo ovat laskeneet, energian taas noussut. Jatkossa energia voi olla arvokkain metsäntuote.”


Lisää aiheesta:



Viite