Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kansainvälinen ilmastorahasto haluaa rahalupauksia jo tänä vuonna

23.5.2014 8.52

Lasse Leipola

Kansainvälisen vihreän ilmastorahaston (Green Climate Fund) hallitus on sopinut tällä viikolla Etelä-Koran Songdossa monista käytännön asioista kuten hankkeiden arvioinnista ja taloudellisten riskien hallinnasta. Rahaston on määrä edistää puhdasta energiantuotantoa ja ilmastonmuutokseen sopeutumista kehitysmaissa.

”Hallituksen tällä viikolla tekemät päätökset osoittavat, että rahasto voi onnistua ja että se onnistuu. Meillä on ollut tiukkoja neuvotteluja, mutta kaikki jäsenet ovat olleet yhtä mieltä, että rahastolla on tärkeä rooli kehitysmaiden auttamisessa”, puheenjohtaja Jose Maria Sarte Salceda sanoo rahaston tiedotteessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan keskeisin päätös koskee varainkeruun aloittamista; teollisuusmailta odotetaan rahoituslupauksia jo marraskuuhun mennessä. Tiukan aikataulun toivotaan helpottavan joulukuussa Perun Limassa käytäviä ilmastoneuvotteluja, sillä kehitysmaiden ilmastotoimien rahoitus on ollut pitkään yksi vaikeimmista neuvottelukysymyksistä.

Vuosittaisen rahoituksen määrä on olla sata miljardia dollaria vuoteen 2020 mennessä. Marraskuulle ei ole asetettu rahamäärällistä tavoitetta, mutta YK:n ilmastoneuvotteluiden pääsihteeri Christiana Figueres arvioi Reutersille, että rahoituksen tulisi olla tässä vaiheessa vähintään kymmenen miljardia dollaria.

Sopimatta on myös muun muassa, millaisiin hankkeisiin rahaa voidaan käyttää ja voiko esimerkiksi Kiinan kaltainen vaurastuva kehitysmaa saada rahastolta tukea.




Viite