Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Karppaus tuhoaa ilmaston lisäksi myös Itämerta

12.12.2011 12.24

Lasse Leipola

Nauta ja maito ovat eniten Itämerta kuormittavat elintarvikkeet.

Laihdutuskeinona suositun karppauksen, eli vähähiilihydraattisen ruokavalion, jossa suositaan liha- ja maitotuotteita, on jo aiemmin todettu aiheuttavan keskimääräistä suuremmat ilmastopäästöt. Tänään julkaistun selvityksen mukaan näiden tuoteryhmät tuotanto kuormittaa eniten myös Itämerta.

Suomen ympäristökeskuksen ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan erityisesti naudanlihan tuottaminen aiheuttaa tyypi- ja fosforikuormitusta.

Nautakilon typpikuormitus paljastui selvityksessä 78 grammaksi, mikä on selvästi enemmän kuin aiemmin arvioitu 30–50 grammaa. Erityisen pienet typpipäästöt, vain noin sadasosa naudan lukemista, aiheutuu karppaajien karttaman perunan viljelemisestä.

Lihankulutus on kasvussa Itämeren rantavaltioissa ja eläinproteiinin osuus ruokavaliosta ylittää esimerkiksi Suomessa viralliset suositukset.

”Ravitsemussuositusten mukaisesti syömällä voimme vähentää maatalouden kuormitusta noin seitsemän prosenttia”, sanoo MTT:n tutkija Virpi Vorne asiasta annetussa tiedotteessa.

Nauta on pahin kuormittaja

  • Selvityksen mukaan naudanliha on pahin Itämerta kuormittavia typpi- ja fosforipäästöjä aiheuttava elintarvike.
  • Sianlihan päästöt ovat pienemmät, noin kolmannes naudan typestä ja neljännes fosforista.
  • Kananmunien typpipäästöt ovat noin kolmanneksi naudasta, fosforipäästöt vain kymmeneksen.
  • Siipikarja aiheuttaa noin seitsemän osan naudan typpipäästöistä ja kymmeneksen fosforipäästöistä.
  • Viljakilon ja maitolitran typpipäästöt ovat noin 1/15-osa nautakilon päästöistä.




Viite