Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Katastrofi uhkaa hyvistä pyrkimyksistä huolimatta

6.10.2010 11.54

Saija Räsänen

Kasvihuonekaasujen sietoraja on vaarassa ylittyä kolmanneksella vuonna 2020, selviää WWF:n tuoreesta analyysista, joka julkaistaan tänään YK:n kansainvälisten ilmastoneuvottelujen yhteydessä Kiinassa.

Plugging The Gap -raportin mukaan viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että vuosittaisten kasvihuonekaasupäästöjen ei tulisi ylittää 40 gigatonnia vuonna 2020, jotta katastrofaalinen ilmastonmuutos saataisiin hillittyä.

Maailman suurimpien talouksien päästövähennyslupausten mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, että globaalit päästöt olisivat vuonna 2020 jopa 47,9–53,6 gigatonnia.

”Osa maista on selkeästi osoittanut halukkuutensa ja valmiutensa ryhtyä tarvittaviin taloudellisiin muutoksiin, mutta osa ei ryhtynyt nopeisiin toimiin, mikä uhkaa meidän kaikkien turvallisuutta ja hyvinvointia”, sanoo WWF:n Gordon Shepherd järjestön tiedotteessa.

Tehokkain ratkaisu päästöjen vähentämiseksi on raportin mukaan asettaa tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet kehittyneille maille. Tämä voisi vähentää ilmastoon vapautuvia päästöjä jopa 4,3 gigatonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa.

Muita lupaavia keinoja ovat taloudellisen tuen varmistaminen tehostetuille ilmastotoimille kehitysmaissa sekä sellaisten uusien alojen ja kaasujen sääntely, jotka eivät tällä hetkellä ole sääntelyn piirissä.

ilmastonmuutos 




Viite