Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kepa: Hallitus jätti kehy-rahat tyhjän päälle

30.8.2012 15.27

Jukka Vahti

Hallituksen tänään sopima budjettiesitys jättää tulevien vuosien kehitysyhteistyörahat tyhjän päälle, arvostelee Kehitysyhteistyöjärjestöjen palvelukeskus Kepa tiedotteessaan.

Hallituksen budjettiesityksessä osa Suomen kehitysyhteistyö- ja ilmastorahoituksesta aiotaan ottaa vuodenvaihteessa alkavaksi suunnitellun EU:n päästökaupan tuloista.

"Hallituksella on varmasti ollut Säätytalolla tiedossa, että EU:ssa harkitaan parhaillaan päästökaupan lykkäämistä kauas tulevaisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei päästökaupasta tulla saamaan riittäviä tuloja ennen vuotta 2015, jolloin Suomen kehitysyhteistyövarojen pitäisi yltää 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta", sanoo Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo.

Hallituksen budjettiesityksessä arvioidaan kehitysyhteistyövarojen jäävän ensi vuonna 0,55 prosenttiin bruttokansantuotteesta ilman päästökauppatuloja. Kepan arvion mukaan tästä tullaan seuraavina vuosina vielä alaspäin.

"Odotamme hallitukselta nyt selkeää linjausta siitä, miten se on varautunut siihen, että hallituksen aiemmat määrärahapäätökset ja päästökaupan lykkääntyminen vaarantavat Suomen mahdollisuudet täyttää kansainväliset sitoumukset kehitysyhteistyö- ja ilmastorahoituksen tasosta", sanoo Railo.

Euroopan komission heinäkuussa tekemän ehdotuksen mukaan päästöoikeuksien huutokauppaa tultaisiin keskittämään niin sanotun kolmannen vaiheen, eli vuosien 2013–2020 loppupuolelle päästökauppamarkkinoiden ylikuumenemisen ja hintojen romahtamisen vuoksi.

Jos Euroopan parlamentti ja jäsenmaat hyväksyvät komission esityksen, jää huutokauppatulojen määrä vuosina 2013-2015 ennakoitua pienemmäksi.




Viite