Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

YLLÄTYS. Kiina kertoi olevansa valmis ilmastosopimukseen, mutta tietyillä ehdoilla.Juha Honkonen

YLLÄTYS. Kiina kertoi olevansa valmis ilmastosopimukseen, mutta tietyillä ehdoilla.

Kiina teki Durbanissa täyskäännöksen

5.12.2011 22.47

Juha Honkonen

DURBAN. Kiina yllätti maanantaina ilmoittamalla olevansa valmis neuvottelemaan sitovasta ilmastosopimuksesta. Juuri ennen Durbanin kokosta maa oli julistanut jättäytyvänsä ulos kaikista uusista sitoumuksista. Pallo on nyt Yhdysvalloilla.

Kiina ei ole koskaan aiemmin kertonut olevansa valmis sitovaan sopimukseen. Nytkään sitoutuminen ei ole lähellekään varmaa, sillä maan neuvotteluryhmän johtajan Xie Zhenhua esitteli sopimukselle neuvotteluehtoja.

Ehtojen mukaan teollisuusmaiden täytyy sitoutua Kioton pöytäkirjan jatkokauteen. Lisäksi kehittyville maille suunnattuun ilmastorahastoon pitää tulla parannuksia ja ekoteknologiaa jakaa rikkailta köyhille maille.

Kiinan yllättävä liike saattaa olla keino kohdistaa ilmastokritiikin suunta totaalisesti Yhdysvaltoihin. Jos amerikkalaiset eivät tee politiikkaansa parannuksia, ei Kiinankaan tarvitse tehdä.

”Kiinan kortit ovat nyt pöydällä. Seuraavaksi muidenkin on näytettävä korttinsa ja työ voi kunnolla alkaa. Meidät tekee toiveikkaiksi se, että nyt mennään oikeaan suuntaan”, sanoi kokouksen puheenjohtaja, Etelä-Afrikan ulkoministeri Maite Nkoana-Mashabane maanantaina.

Yhdysvaltojen ilmastoneuvottelija Todd Stern kertoi neuvottelevansa Kiinan kanssa tiistaina.

”Jotta sitovassa sopimuksessa olisi mitään järkeä, kaikkien suurimpien osapuolten pitää olla mukana”, Stern sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Yhdysvallat ja Kiina aiheuttavat yhteensä 40 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä.

 

kiina  Durban 




Viite