Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kiinan ekotietous yllätti suomalaisarkkitehdin

20.3.2009 11.57

Noora Jussila

Kiinassa on parhaillaan käynnissä suunnittelukilpailu Tianjinin kylkeen nousevasta ekokaupungista. Eero Paloheimo sai kutsun kilpailuun yhdessä Eriksson Arkkitehtien kanssa.

Kutsu kilpailuun tuli helmikuussa ja kilpailuaika päättyy toukokuun lopussa. Arkkitehti Pekka Eriksson myöntää, että tiukka aikataulu on ongelma. Suomalaisten ekokaupunkisuunnitelma on vielä kesken.

"Yllätyin siitä, että Kiinassa ekologinen tietämys on erinomaisen korkealla tasolla. Uusissa kaupunkisuunnitteluprojekteissa on tiukat ja tarkat tavoitteet ympäristöekologian suhteen.  Meillä ei ole siinä mitenkään ylivoimaista osaamista Kiinaan verrattuna", Eriksson sanoo.

Suomalaisten lisäksi kilpailuun osallistuu viisi muuta ryhmää, kaksi Pohjois-Amerikasta, yksi Australiasta, yksi Saksasta ja yksi Singaporesta.

Kutsukilpailun kohteena on noin 30 neliökilometrin kokoisen 350 000 asukkaan ekokaupungin suunnitteleminen Tianjiniin, joka sijaitsee 150 kilometriä Pekingistä itään. Kaupunki tullaan toteuttamaan Kiinan ja Singaporen yhteistyönä.

Jos Paloheimo ja Eriksson Arkkitehdit voittavat kilpailun, tullaan Tianjinin Sino-Singapore Ecocity rakentamaan joukkoliikenteen varaan. Jätteet kuljetetaan mahdollisesti tyhjiöputkissa, jottei niiden kuljetus vie tilaa.

Aluetta on jo kaavoitettu viiden neliökilometrin verran, ja varsinaisen kaupungin rakentamisessa tullaan pitämään kiirettä.

Hankkeen on tarkoitus toimia pilottina Kiinan tuleville ekokaupungeille.




Viite