Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Kirjo kasvoi vihreiden meppiryhmässä

12.6.2009 8.51

Jukka Vahti

Eurovaalivoitto kasvattaa vihreiden europarlamenttiryhmän 43:sta 53:een edustajaan. Samalla vihreiden ja Euroopan vapaan allianssin muodostama ryhmä muuttuu poliittisesti entistäkin kirjavammaksi. Vihreitä meppejä ryhmässä on 46.

Vihreiden ryhmässä on alkavalla kaudella pitkästä aikaa yhtä paljon saksalaisia ja ranskalaisia meppejä, kumpiakin 14. Ranskalaisten määrä yli tuplaantui, viime kaudella heitä oli parlamentissa vain 6.

Ranskan ja Saksan lisäksi vihreät ylsivät vaalivoittoon ainakin Suomessa, Ruotsissa, Latviassa, Hollannissa, Belgiassa ja Kreikassa.

Selvimmän tappion vihreät kokivat Italiassa, jossa vihreät menettivät molemmat kaksi paikkaansa. Paikkansa menetti muun muassa vihreiden europarlamenttiryhmän väistyvä puheenjohtaja Monica Frassoni.

Vihreiden meppien joukosta löytyy varsin värikkäitä aktivisteja. Yksi esimerkki on viiksekäs ranskalainen José Bové, joka tunnetaan Keski-Euroopassa intohimoisena geenimuunnellun viljelyn vastustajana ja suoran toiminnan miehenä.

”Vihreille on tyypillistä se, että kansanedustajat ovat voimakkaita persoonia, koska vihreät ei missään pääse parlamenttiin rahan ja ison mainoskampanjan avulla. Kaikki vihreät kansanedustajat ovat tulleet jotain kautta tunnetuiksi yksilöinä”, jatkokaudelle Suomesta valittu Satu Hassi sanoo.

Hänen mukaansa värikkäät persoonat ja isot egot eivät haittaa yhteisten asioiden ajamista. Tulokkaiden lisäksi ryhmässä on paljon kokeneita poliitikkoja, joten näkemyseroja osataan Hassin mukaan käsitellä.

Tukea näkemykselle antaa London School of Economicsin professori Simon Hixin tutkimus, jonka mukaan vihreiden ryhmä oli päättyneellä kaudella äänestyskäyttäytymiseltään yhtenäisin parlamenttiryhmä.

Vihreän ryhmän
uusia väriläiskiä

Eva Joly, 66, Ranska

 • Norjalaissyntyinen ihmisoikeusjuristi on tunnettu hahmo Keski-Euroopassa. Joly on taistellut Ranskassa erityisesti poliitikkojen ja yritysten korruptiota ja veroparatiiseja vastaan.
 • Sai tappouhkauksia 1990-luvulla Ranskaa ravisuttaneessa valtionyhtiö Elfin korruptioskandaalissa.
 • Sai eurovaaleissa Daniel Cohn-Benditin jälkeen toiseksi eniten ääniä Ranskassa ehdolla olleista vihreistä.

José Bové, 59, Ranska

 • Pitkän linjan ympäristöradikaali ja maanviljelyaktivisti, joka on viime vuosina profiloitunut erityisesti gm-ruuan intohimoisena vastustajana. Oli ehdolla Ranskan presidentiksi 2007.
 • Asterix-viiksinen Bové on Maailman sosiaalifoorumin keskeisiä hahmoja. Vastusti Greenpeacen mukana Rainbow Warrior -aluksella Ranskan 1990-luvulla tekemiä ydinkokeita.
 • Bové on ollut pidätettynä muun muassa tuhottuaan Novartis-yhtiön gm-siemenentuotantolaitoksen ja johdettuaan McDonald´s-ravintolan Ranskassa tuhonnutta aktivistiryhmää.

Sven Giegold, 39, Saksa

 • Saksan Attacin perustajajäseniä ja keskeisiä hahmoja.
 • Opiskellut taloustieteitä, politiikkaa ja kasvatustieteita.
 • Globalisaatiokriitikko, haluaa edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Ajaa muun muassa finanssimarkkinoiden nykyistä tiukempaa sääntelyä.

Isabella Lövin, 46, Ruotsi

 • Kirjailija ja journalisti. Kirjoittanut muun muassa 2007 julkaistun, palkitun Hiljainen meri -kirjan, joka käsittelee tehokalastuksen haittoja.
 • Sanoo olevansa kiinnostunut EU:n maatalouspolitiikasta ja haluaa olla mukana päättämässä EU:n tulevasta meri- ja kalastuspolitiikasta.

 Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.