Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirjolohien ilmastopäästöt menevät syyniin

6.8.2010 11.59

Saija Räsänen

Kirjolohen kasvatuksen hiilijalanjälki aiotaan selvittää maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n johtamassa laajassa hankkeessa.

Suurennuslasin alla ovat kirjolohen elinkaaren ympäristövaikutukset vesistöjen rehevöitymiseen, ilmastonmuutokseen, vesistöjen happamoitumiseen sekä alailmakehän otsonin muodostumiseen. Huomiota kiinnitetään esimerkiksi kalan rehun ja sen raaka-aineiden valmistukseen, pakkauksiin ja kuljetuksiin.

Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan kalan hiilijalanjälkeä suhteessa sen ravintoarvosisältöön ja verrataan kalaa vaihtoehtoisiin ravintolähteisiin. Huomiota kiinnitetään etenkin kalan rasvahappokoostumukseen, kerrotaan MTT:n tiedotteessa.

Nyt alkanut tutkimus päivittää kymmenen vuoden takaiset tiedot. Uutena menetelmänä tutkimuksessa tarkastellaan käytäntöä, jossa ravinnekuormituksen tasoittamiseksi vesistöstä poistettaisiin ravinteita kalastamalla vähäarvoisia tai muuten vajaahyödynnettyjä kalakantoja.

Viime keväänä alkaneessa hankkeessa ovat mukana MTT:n lisäksi Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskus ja Suomen ympäristökeskus. Tutkimus kestää vuoden 2011 loppuun.

ilmastonmuutos  päästöt  kalat 




Viite