Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kokoomuksen moderni ilme koetuksella EPP:ssä

2.5.2014 11.21

Jukka Vahti

Vaatimus tiukasta talouskurista, vapaakaupan edistäminen ja teollisuuden etujen ajaminen yhdistävät oikeistokonservatiivisia puolueita, jotka muodostavat europarlamentin EPP-ryhmän.

Näissä kysymyksissä kokoomuslaiset mepit solahtavat konservatiiviryhmään varsin hyvin, ja näitä asioita kokoomusta eurovaaleissa äänestävä suomalainen todennäköisesti haluaakin meppinsä ajavan. 

EU-yhteistyön tiivistämisessä kokoomus on ryhmäänsä maltillisempi, todennäköisesti osin perussuomalaisten pelon vuoksi. Moraali- ja tasa-arvokysymysten suhteen EPP:n enemmistö näyttää olevan selvästi vanhoillisempi kuin millaiseksi Jyrki Kataisen johtama kokoomus on pyrkinyt Suomessa itsensä brändäämään.

Käytännössä niin kokoomus kuin sen eurooppalaiset sisarpuolueetkin ovat kuitenkin sisäisesti hajallaan esimerkiksi suhtautumisessa uskontoon, aborttiin ja maahanmuuttoon. EPP on ryhmänä vastustanut esimerkiksi sitä, että oikeus turvalliseen aborttiin määriteltäisiin perusoikeudeksi.

Kokoomus ei ole Suomessa tunnettu siitä, että ympäristöarvot menisivät talouden edelle. Yllättäen kokoomus näyttää kuitenkin vähän vihreämmältä kuin parlamenttiryhmänsä: kokoomus esimerkiksi kannattaa EU-maiden oikeutta rajoittaa geenimuunneltujen kasvien viljelyä kun taas EPP ryhmänä vastustaa tällaista sääntelyoikeutta.

Ainakin osin tasa-arvo ja ympäristökysymysten vuoksi kolmesta kokoomusmepistä Sirpa Pietikäinen on kuluneella vaalikaudella äänestänyt EPP-ryhmänsä kannan mukaisesti alle 80 prosentissa äänestyksistä. Muilla kokoomusmepeillä prosentti on yli 90.




Viite