Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuntauudistuksesta potkua lähidemokratiaan: ”Nyt on oikea aika”

18.9.2012 12.52

Lasse Leipola

Jos kuntalaisten halutaan pääsevän aidosti vaikuttamaan omaa lähiympäristöään ja palvelujaan koskeviin asioihin, muutenkin kuin vaaleilla valittujen edustajien kautta, on asukkaiden osallistuminen ulotettava myös kuntien suunnittelu-, palvelu- ja päätöksentekojärjestelmiin.

Tällaiseen lopputulokseen on päätynyt valtiovarain- ja oikeusministeriön teettämä selvitys, joka julkaistiin tänään tiistaina. Samanaikaisesti julkaistiin myös oikeusministeriön kaksi selvitystä. Näistä toisessa arvioidaan kunnan sisäisten vaalipiirien ja toisessa erilaisten kansalaisfoorumien kehittämismahdollisuuksia.

”Selvityskokonaisuus tuottaa arvokasta tietoa vastikään käynnistyneen kuntalain kokonaisuudistuksen valmisteluun. Kuntauudistuksen yhtenä tavoitteena on vahvistaa lähidemokratiaa ja paikallista osallistumista. Selvitykset tuovat lisätietoa käytännön toiminnan kehittämiseen kunnissa”, hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) sanoo asiasta annetussa tiedotteessa.

Tuoreessa selvityksessä ehdotetaan muun muassa, että kuntalaissa mahdollistettaisiin kunnan osa-alueille perustettavat aluelautakunnat. Kuntalaisilla olisi niiden kautta aitoa suunnittelu-, päätös-, toimi- ja budjettivaltaa palvelujen järjestämiseen ja alueen kehittämiseen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan juuri nyt on oikea aika vahvistaa lähidemokratiaa niin kuntien omien käytäntöjen kuin kuntalainkin tasolla.

”Suomen kunnat ja niiden asukkaat ovat muutosten edessä kuntarakenneuudistuksen myötä. Lähidemokratian kehitystarvetta lisäävät myös viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset kansalaisten osallistumistavoissa ja kunnallisten luottamushenkilöiden asemassa”, Henriksson sanoo.

kunnat 




Viite