Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuusi yötä vaaleihin: Äänestäjät rynnivät Berliinissä, persut Hämeessä

11.4.2011 9.15

Lasse Leipola

Vihreä Lanka kokoaa päivittäin tärkeimmät uutiset vaaleja edeltävällä viikolla.

Persujen Häme. Perussuomalaiset on kasvamassa Hämeen vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi, arvioidaan Hämeen Sanomien teettämässä gallupissa. Edellisissä vaaleissa ilman paikkoja jäänyt puolue on ottamassa kaksi paikkaa demareilta, yhden kokoomukselta sekä vihreiltä heidän ainoan paikkansa, joka päättyneellä kaudella kuului Kirsi Ojansuulle. Lopullinen tulos saattaa kuitenkin olla hyvin erilainen, sillä kyselyssä kävi ilmi, että yli kolmannes äänestävistä ei vielä tiedä, mitä puoluetta äänestää.

Ryhtiä talouspuheisiin. Ylen haastattelemat talousasiantuntija moittivat puolueiden ja ehdokkaiden epäselviä talouskannanottoja. ”Näyttää siltä että puolueet välttelevät selkeiden vastausten ja kannanottojen esittämistä ja sillä tavalla yrittävät olla ärsyttämättä liian monia ihmisiä”, sanoo ylijohtaja Aki Kangasharju Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta. Asiantuntijat kaipaavat erityisesti selkeitä puheenvuoroja siitä, miten julkisia palveluita ja verotusta tulisi uudistaa.

Kuka saa äänesi? Suomalaiset tuntevat huonosti d'Hondtin menetelmän, jonka perusteella vaaleissa annetut äänet jakautuvat kertoo Uutispäivä Demari. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen muistuttaa, että ”äänestän ehdokasta, en puoluetta”-periaatteeseen uskova menee metsään, sillä jokainen ääni menee väistämättä molemmille.

Ryntäys Berliinissä. Ulkoasiainministeriö tiedotti viikonloppuna, että ulkosuomalaisille tarkoitetut äänestyslipukkeet loppuivat kesken Berliinin suurlähetystössä. Lauantain piti olla viimeinen äänestyspäivä, mutta nyt äänestystä jatketaan vielä tänään maanantaina. Ennen lippujen loppumista äänensä ehti antaa 649 suomalaista. Kasvu edellisvaaleihin verrattuna on huomattava, sillä silloin Berliinissä annettiin yhteensä vain 304 ääntä.

TV:ssä tänään. Nelosella kello 19 Krissen vaaligrilliin joutuvat Alexander Stubb ja Paula Risikko. TV1:ssä jatketaan puoluetenttejä kello 21, jolloin vuorossa ovat kokoomus ja rkp.

eduskuntavaalit 




Viite