Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Lama ei ole tehokas keino vähentää päästöjä

8.10.2012 16.46

Lasse Leipola

Talouskasvu lisää päästöjä enemmän kuin vastaava talouden taantuma vähentää niitä. Tähän tulokseen on päädytty Oregonin yliopiston Richard Yorkin tutkimuksessa, joka julkaistiin eilen sunnuntaina Nature Climate Change -tiedejulkaisun sivuilla.

Yorkin tekemien mallinnusten perusteella talouden (bkt) kasvaessa yhden prosentin päästöt kasvavat 0,73–0,75 prosenttia. Taantumassa, talouden supistuessa yhden prosentin, päästöt pienenevät vain 0,35–0,43 prosenttia.

”Miksi talouden taantuman aiheuttama vaikutus päästöihin ei ole symmetrinen talouskasvun vaikutuksien kanssa? Siihen voi olla monia syitä, mutta se johtuu todennäköisesti siitä, että talouskasvun aikana tuotetut kestävät hyödykkeet, kuten autot ja energiasyöpöt asunnot sekä muu infrastruktuuri, eivät katoa taantumassa vaan jatkavat päästöjen aiheuttamista”, York kirjoittaa.

Hänen mukaansa tämä on havaittu sekä vuosina 2009–2010, jolloin päästöt ensin laskivat talouskriisin seurauksena, mutta alkoivat sitten kasvaa laskua nopeammin talouden elpyessä, sekä Neuvostoliiton romahtaessa, jolloin alueen teollisuustuotanto romahti.

Yorkin mukaan päästökehitystä arvioitaessa ei tulisi tuijottaa pelkkää bruttokansantuotteen tasoa vaan huomioida sen kehitystä tarkemmin.

”On huomioitava myös se, millä tavalla kullekin bkt-tasolle on päädytty.”Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri