Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Lentokone
Tietoisuus nousussa. 82 prosenttia suomalaisista uskoo, että matkailun vähentämisellä on vaikutusta ilmastonmuutokseen. Istockphoto

Tietoisuus nousussa. 82 prosenttia suomalaisista uskoo, että matkailun vähentämisellä on vaikutusta ilmastonmuutokseen.

Lama ei ole vaikuttanut ilmastoasenteisiin

11.3.2009 9.00

Riikka Lamminmäki

Suomalaisten enemmistön mielestä ilmastomuutos on taantumaa pahempi uhkatekijä länsimaille seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tämä käy ilmi Ilmastotalkoiden helmikuussa teettämästä ilmastoasennetutkimuksesta, jonka toteutti Kuulas-tutkimusyhtiö.

Peräti 90 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että korkean elintason mailla on vastuu näyttää esimerkkiä ilmastokysymyksissä.

Suomalaisten ymmärrys ilmastonmuutoksen hillitsemiskeinoista on tutkimuksen mukaan lisääntynyt. Aiemmin päällimmäisenä huolena ovat olleet autoilun ja jätteiden aiheuttamat päästöt, nyt 82 prosenttia suomalaisista uskoo, että myös matkailun vähentämisellä on vaikutusta ilmastonmuutokseen.

Sen sijaan ruoan ilmastovaikutuksista ei vielä tiedetä tai ainakaan ne eivät näy asenteissa. Kasvispainotteista ruokaa pitää ilmaston kannalta tärkeänä valintana reilusti alle puolet suomalaisista.

Suurimmalla osalla suomalaisista on hyvin optimistinen käsitys oman toimintansa ympäristöystävällisyydestä. 54 prosenttia vastaajista kertoi myös muuttaneensa toimintaansa viimeisen vuoden aikana ympäristöystävällisemmäksi.

Nuorten ja vanhempien vastaukset eivät eronneet suuresti toisistaan, mutta nuoret näyttävät kantavan ilmastoasioista enemmän syyllisyydentuntoa.

Kyselytutkimukseen vastasi 1078 suomalaista.




Viite