Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Timo Riitamaa

Maata näkyvissä. Risteilytunnelmissa Rosa Meriläinen.Timo Riitamaa

Maata näkyvissä. Risteilytunnelmissa Rosa Meriläinen.

Lanka risteili vihreiden kanssa Vantaalla

30.10.2009 13.01

Vihreä Lanka

Vihreät kokoontuivat viikonloppuna Vantaalle. Vihreä Lanka seurasi tapahtumia lauantaina:

20:56

"Tämä liha oli todella hyvää. Kukaan muu ei tosin tainnut syödä sitä", arveli toimittaja Riku Siivonen ruokapöydässä istuessaan vastapäätä Animalian toiminnanjohtajaa Salla Tuomivaaraa.  

Ruoka tosiaan oli maukasta, mutta aivan kaikkeen hotelli Vantaa ei ollut varautunut. Viini loppui (ainakin tilapäisesti) jo ruokailun aikana.

Pöytäkeskusteluja salakuunnellen raportoin nyt, että Emma Kari ja Johanna Sumuvuori keskustelivat vauvojen uniongelmista. Laura Rantanen keskittyi pohtimaan Viron nälkäänäkeviä ja talvisodassa taistelleiden miesten piirustaitoa. Toimittaja Esa Mäkinen oli pettynyt tunnelmaan, joka oli "lattea".  

17:22

Kahvia ja suolapähkinöitä odotetussa vihreä feminismi-paneelissa. Itseasiassa paneeli ei ole lainkaan niin kuumaverinen kuin saattaisi odottaa. (Ks. Vihreän Langan lukijakommentit vihreästä feminismistä.)  

"En ole kovin innostunut vihreä feminismi-termistä", avautui ei-feministi, mutta tasa-arvoasioista kiinnostunut Timo Juurikkala.

"En ole koskaan joutunut tytöttelyn kohteeksi, taputtelun kyllä", Jukka Relander arvioi.

Hänen mukaansa on perusteltua, että vihreissä on sekä mies- että naisliike.

"En näkisi tätä vastakkaisena kysymyksenä, vaan toisiaan täydentävinä. Molemmat katsovat tasa-arvoasioita, mutta hieman eri kantilta.  

Juurikkalan mielestä jako on keinotekoinen.

"Yhdistykää", hän ehdotti.

Anna Moringin mielestä vihreät on ainoa täysin homomyönteinen puolue, yhtä loikannutta kansanedustajaa lukuunottamatta. Ari Heikkisen mukaan homojen ja lesbojen oikeuksista vallitsee puolueessa suurempi yksimielisyys kuin ydinvoimasta. 

Nyt syömään.

16:49

Finanssikriisi, sääntely, kapitalismi. Paneelikeskustelu EU:sta ja taloudesta rutisee kuivuuttaan virkeän tabu-tappelun jälkeen. Silmät lurpsuvat. Karkit on syöty. "Piitu" eli Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi haluaa saada veroparatiisit kuriin.

"Olen aina kannattanut ajatusta Euroopan yhteisestä veropohjasta."

Tapio Laakso ja Mari Puoskari puhuvat tiukkaa asiaa EU:n verotuksesta. Ajatukset ovat jo aikaa sitten siirtyneet baaritiskin äärelle.

 

16:24

Käpylässä ei ole köyhiä. Vihreät ovat samppanjasosialisteja, joilla ei ole lainkaan kosketusta vähäosaisiin. Lähiruoka on epäekologista ja se on puolueessa tabu. Vihreät hyysääväät Jyrki Kasvia, joka vahvistaa puolueen piraattisiipeä. Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Esa Mäkinen mätki pöytään vihreitä tabuja, joita Johanna Sumuvuori yritti parhaansa mukaan torpedoida. 

Toimittaja Riku Siivosen mielestä on vihreiden virhe on ryhtyä Halla-ahon vastavoimaksi.

"Olisi ollut paljon fiksumpaa myöntää, että kyllä, maahanmuuttoasioissa on ongelmia ja niistä on hyvä keskustella. Ei ole mitään järkeä sanoa, että noin ei saa sanoa ja te olette tyhmiä."      

Siivonen kritisoi myös puolueristeilyn formaattia.

"On todella kummallista, että vihreät simuloivat laivaristeilyn, jossa ivataan niitä pienituloisia ihmisiä, joilla ei ole varaa lentää Thaimaahan."

15:47

Huokaus. Laivamatkailulla on aina pettymystakuu. Cem Özdemir on peruuttanut osallistumisensa. Saksan Obaman tilalle on raahattu takkutukkainen Mikael Jungner, joka jaaritteli puolueristeilyn avajaispuheenvuorossa vaihteeksi Facebookista.

"Twitterissä ja Facebookissa ihmisten osaaminen jalostuu. Sama logiikka tulee leviämään myös politiikkaan. Enää ei oteta käskyjä ylhäältä."

Selväksi tuli myös se, että keskustelua vetänyt Jukka Relander on Jungnerin FB-kamu.

Facebookin lisäksi keskustelu sivusi median kyynisyyttä, kansan määritelmää, vihreiden äänestäjäkuntaa ja Barack Obamaa, "jonka valinnasta Matti Apunenkin oli iloinen."

Jungnerin vastakeskustelijaksi istutettu Anni Sinnemäki kertoi suhtautuvansa Obama-huumaan varautuneesti. 

"Lapsuuteni perhe uskoi aikoinaan aatteeseen vahvasti. Myöhemmin heidän oli vaikea hyväksyä, ettei hyvään pyrkinyt aate tehnytkään maailmasta parempaa."   

---

Vihreä Lanka seuraa viikonloppuna järjestettävää vihreiden puolueristeilyä verkkosivuillaan. Lauantaina puolen päivän aikaan Hotelli Vantaaseen pakkautuu 245 vihreää, eikä heitä päästetä ulos ennen sunnuntaiaamun aamiaista.

Juhlimisen lomassa vihreät keskustelevat uskonnosta, ay-liikkeestä sekä vihreästä feminismistä. Puolueen jäsenten lisäksi keskusteluihin osallistuvat muun muassa filosofit Juha Sihvola ja Terho Pursiainen, stand up -koomikko Lotta Backlund sekä Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Päävieras, Euroopan Obamaksi tituleerattu Saksan vihreiden puheenjohtaja Cem Özdemir sen sijaan on peruuttanut osallistumisensa.

”Özdemir perui osallistumisensa perhesyistä. Onneksi iloisen perheenlisäyksen takia”, puoluesihteeri Panu Laturi kertoo.

Iltatilaisuudessa ravintola Tulisuudelmassa esiintyy drag-artisti Miss Divet. Ravintolan ovet aukeavat kansalle iltakymmeneltä, jonka jälkeen esiintyy bändi Likka.

 


Viite