Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vauras

Kirjokaunolakki.
Uhattu. Kirjokaunolakki (Rugosomyces onychinus) on yksi kalkkipohjaisten havumetsien silmälläpidettävä laji.Jukka Vauras

Uhattu. Kirjokaunolakki (Rugosomyces onychinus) on yksi kalkkipohjaisten havumetsien silmälläpidettävä laji.

Lehtojen sienet pulassa – suojelu haastavaa

17.10.2011 9.59

Lasse Leipola

Yli puolet uhanalaisista tateista ja helttasienistä elää pääosin kalkkiseutujen lehdoissa, vanhoissa laidunmetsissä ja niityillä.

”Useat näistä kasvupaikoista jatkavat taantumistaan, tai ne ovat vaarassa hävitä ihmisen toimien johdosta. Metsänhoidollisten toimenpiteiden lisäksi esimerkiksi asutuskeskusten läheisyydessä multavat lehdot tallaantuvat ja rehevöityvät, tai niitä uhkaa rakentaminen”, todetaan Suomen ympäristökeskuksen eli Syken tiedotteessa.

Valtaosa arvioiduista helttasienistä ja tateista on elinvoimaisia, ainoastaan 6 prosenttia niistä arvioidaan uhanalaisiksi.

Syken mukaan yksittäisten sienilajien suojelu tai rauhoittaminen on hankalaa, sillä moni laji on näkymättömissä esimerkiksi maan sisässä vuosikaudet, vaikka se olisikin olemassa.

”Sen sijaan sienten elinympäristön suojelu, kuten suojelualueiden perustaminen, tai hoito perinneympäristöjen osalta on toimivin tapa uhanalaisten ja erityisesti suojeltavien sienten suojelemiseksi”, tiedotteessa todetaan.

Syken mukaan huomattava osa uhanalaisista sienistä kasvaa edelleenkin suojelualueiden ulkopuolella.

luonnonsuojelu  sienet 




Viite