Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Unto Valpas ja Tuulikki Ukkola.
Ydinvoima 0–4. Vasemmistoliiton kansanedustaja Unto Valpas vastustaa lisäydinvoimaa, kokoomuksen Tuulikki Ukkola on valmis sanomaan kyllä jopa neljälle ydinvoimalalle.Mikael Ahlfors

Ydinvoima 0–4. Vasemmistoliiton kansanedustaja Unto Valpas vastustaa lisäydinvoimaa, kokoomuksen Tuulikki Ukkola on valmis sanomaan kyllä jopa neljälle ydinvoimalalle.

Kansanedustajat sanovat kyllä lisäydinvoimalle

16.10.2009 8.10

Hanna Eriksson

Uusi ydinlaitos saisi todennäköisesti eduskunnan siunauksen, jos eduskunta äänestäisi nyt periaatepäätöksestä lisäydinvoiman rakentamiseksi.

Vihreän Langan kansanedustajille tekemään kyselyyn vastasi 110 edustajaa. Vastanneista 66 äänestäisi ydinvoimalan periaatepäätöksen puolesta ja vain 36 sitä vastaan.

Kannastaan epävarmoja kyselyssä oli kahdeksan.

Kaikki kyselyyn vastanneet kokoomuslaiset ovat lisäydinvoiman rakentamisen kannalla. Suurin osa heistä kannattaa myönteisen periaatepäätöksen antamista kolmelle uudelle reaktorille.

Vain vihreät vastustavat ydinvoiman lisärakentamista yhtenä rintamana. Myös kyselyyn vastanneet vasemmiston edustajat aikovat äänestää periaatepäätöstä vastaan.

Sekä keskustan että demareiden kansanedustajien vastauksissa oli enemmän kannattajia kuin vastustajia. Perussuomalaisten ja kristillisten vastaajat kannattavat lisärakentamista. Rkp:stä osa vastustaa ja osa on kannastaan epävarma.

Eduskunta ei edusta ydinvoimakannassaan kansaa. Yle Uutisten elokuun lopussa tekemän kyselyn mukaan 55 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei maahan pidä rakentaa lisää ydinvoimaa.

Vain 38 prosenttia suomalaisista on rakentamisen kannalla.

Ydinvoiman lisärakentamista vastustava vasemmistoliiton kansanedustaja Unto Valpas toivoo, että järki voittaa mahdollisessa ydinvoimaäänestyksessä.

”Sähkönkulutus on kääntynyt laskuun. Suomeen rakennetaan paljon lisää tuulivoimaa, ja puu- ja biopolttoaineiden käyttö lisääntyy. Saamme näillä keinoilla tarpeeksi sähköä, ydinvoimaa ei tarvita”, Valpas sanoo.

Kokoomuksen Tuulikki Ukkola sen sijaan liputtaa jopa neljän uuden ydinvoimalan puolesta. Ukkolan mukaan neljäs voimala voisi nousta Viroon yhteistyössä Suomen kanssa.

”Suomen täytyy olla omavarainen energiantuotannossa. Tuomme nyt Venäjältä sähköä ja öljyä. Toivon, että sähköntuonnista päästäisiin eroon.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pekka Ravin mukaan kokoomuksessa ei ole tehty ryhmäpäätöstä äänestää lisäydinvoiman rakentamisen puolesta.

Ravin mukaan puolueen taktiikkana ei myöskään ole puoltaa kolmea periaatepäätöstä, jotta ainakin yksi uusi voimala saadaan rakennettua.

”Jos kolme ehdot täyttävää hakemusta jätetään, olisi outoa, jos valtiovalta laittaisi niitä järjestykseen. Luvan voi antaa kaikille, ja toimijoiden valmius ratkaisee, missä vaiheessa laitokset rakennetaan”, Ravi sanoo.

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen pitää mahdollisena, että eduskunta asettuu vielä vastustamaan lisäydinvoimaa, kun edustajien eteen lyödään faktat sähkönkulutuksen vähentymisestä.

”Kulutus on kahden viime vuoden aikana laskenut Loviisan kahden reaktorin vuotuisen tuotannon verran. Iso osa laskusta ei johdu taantumasta vaan teollisuuden rakennemuutoksesta. Metsäteollisuudessa on ajettu tuotantoa pysyvästi alas, eli sähkönkulutuksen lasku on pysyvää”, Tynkkynen luettelee.

Tynkkysen mukaan nykymenolla sähköntuonti Venäjältä voidaan lopettaa vuonna 2020 ja samalla voidaan leikata lauhdevoiman tuotantoa.

”Tämä kaikki pystytään tekemään ilman lisäydinvoimaa.”

Valtioneuvosto käsittelee TVO:n, Fortumin ja Fennovoiman jättämät ydinvoimahankkeiden periaatepäätöshakemukset näillä näkymin ensi vuoden alussa.

Jos hallitus puoltaa jonkin laitoksen rakentamista, asia siirtyy eduskunnan päätettäväksi. Eduskunta voi hylätä tai hyväksyä periaatepäätöksen sellaisenaan.

Näin äänet jakautuvat

  • Keskusta: 13 puolesta, 4 vastaan, 2 ei osaa sanoa. Vastaajia 19/51.
  • Kokoomus: 36 puolesta, 0 vastaan. Vastaajia 36/50.
  • Sdp: 13 puolesta, 5 vastaan, 4 ei osaa sanoa. Vastaajia 22/45.
  • Vasemmistoliitto: 0 puolesta, 9 vastaan. Vastaajia 9/17.
  • Vihreät: 0 puolesta, 14 vastaan. Vastaajia 14/14.
  • Rkp: 0 puolesta, 4 vastaan, 2 ei osaa sanoa. Vastaajia 6/10.
  • Kristillisdemokraatit: 2 puolesta, 0 vastaan. Vastaajia 2/7.
  • Perussuomalaiset: 2 puolesta, 0 vastaan. Vastaajia 2/5.

ydinvoima 


Lisää aiheesta:Viite