Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Harjoitus. Pekingissä on jo harjoiteltu Linnunpesä-olympiastadionin pimentämistä.

Harjoitus. Pekingissä on jo harjoiteltu Linnunpesä-olympiastadionin pimentämistä.

Maailma pimenee huomenna

27.3.2009 14.02

Lasse Leipola

Earth Hour -tapahtuma pimentää maailman huomenna tunniksi. Tapahtumaan on ilmoittautunut yli 3200 kaupunkia 83 maasta. Tapahtuma on kasvanut valtavasti, sillä viime vuonna mukana oli vain vajaa 400 kaupunkia.

Suomessa mukaan on ilmoittautunut noin 300 yritystä ja yhteisöä sekä lähes 100 kaupunkia tai kuntaa. Yleisradio himmentää Pasilan linkkitornin ja kymmenet McDonald's-pikaruokalat pimentävät kultaiset kaarensa.

Tapahtumaan osallistuvat myös monet maailman suurimmista kaupungeista, kuten Manila, Mexico City, Lontoo ja New York. Maailmalla pimeneviä maamerkkejä ovat muun muassa Gizan pyramidit, Pariisin Eiffel-torni ja Vatikaanin Pietarinkirkko.

MSNBC kertoo, että Las Vegasin kuuluisa The Strip- pääkatu pimennetään ensimmäistä kertaa.

”Valot on himmennetty hetkeksi muun muassa silloin, kun Frank Sinatra kuoli, mutta koskaan ennen niitä ei ole sammutettu kokonaiseksi tunniksi”, sanoo useita kasinoita omistavan Harrahin tiedottaja Jacqueline Peterson.

Myös kehitysmaat ovat tänä vuonna näyttävästi mukana, sillä niiden määrä on kasvanut 9:stä 47:ään.

”Teollisuusmaissa sanotaan, ettei ilmastonmuutokseen voida vaikuttaa niin kauan kuin kehitysmaat sekä Kiinan ja Intian kaltaiset nopeasti kehittyvät valtiot eivät ole vahvasti sitoutuneet yhteisiin toimiin. Earth Hourin suosio osoittaa, että myös näiden maiden kansalaiset haluavat päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, sanoo Suomen WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen.

Vaikka tapahtuman ensisijaisena tarkoituksena on levittää tietoa ja osoittaa huolta maapallon tilasta, säästää valojen sammuttaminen myös sähköä. Treehuggerin mukaan viimevuotinen Earth Hour pudotti Toronton sähkönkulutusta noin yhdeksän prosenttia.

Myös muusikko Alanis Morissette on kantanut oman kortensa kekoon:

Earth Houria vietetään huomenna kaikkialla maailmassa paikallista aikaa kello 20.30–21.30.




Viite