Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Shao (Wikimedia Commons)

Amazonin sademetsää.
HIILIVARASTO. Jos ilmasto lämpenee nopeasti ja kuivuuskaudet lisääntyvät, Amazonin sademetsän sitoma hiili saattaa vapautua takaisin ilmakehään. Shao (Wikimedia Commons)

HIILIVARASTO. Jos ilmasto lämpenee nopeasti ja kuivuuskaudet lisääntyvät, Amazonin sademetsän sitoma hiili saattaa vapautua takaisin ilmakehään.

Maailman keuhkojen kuivuminen lisäsi hiilipäästöjä hurjasti

6.3.2009 13.33

Vihreä Lanka

Amazonin sademetsän kuivuuskausi vuonna 2005 tappoi puita ja päästi ilmaan enemmän kasvihuonekaasuja kuin Eurooppa ja Japani yhteensä vuoden aikana, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus.

Maailman keuhkoiksikin kutsuttu sademetsä kattaa valtavan maa-alueen ja sitoo merkittäviä määriä hiilidioksidia.

Tutkimuksen mukaan kuivuus sai metsän puhaltamaan hiilidioksidia takaisin ilmakehään: kun se aiemmin sitoi noin kaksi miljardia hiilidioksiditonnia vuosittain, kuivuuden tappamat ja mädättämät puut ja muut kasvit päästivät ilmaan peräti kolme miljardia hiilidioksiditonnia. Nettovaikutus päästöihin oli siis noin viisi miljardia tonnia.

Tutkijat ovatkin huolissaan, että Afrikan ja Etelä-Amerikan sademetsien kuivuus voi kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään.

YK:n ilmastopaneeli ennusti vuonna 2007 raportissaan, että ilmaston lämpeneminen saattaa aiheuttaa lisää kuivuuskausia ja sademetsien vaiheittaisen korvautumisen savanneilla kuluvan vuosisadan puolivääliin mennessä.

Paradoksaalisesti ennen vuotta 2005 ilmaston lämpeneminen paransi sademetsän kykyä sitoa hiilidioksidia nopeuttamalla puiden ja muiden kasvien kasvua.

ilmastonmuutos 




Viite