Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

World Watch Institute

State of the World 2010 -raportin kansi.
Muutoksen aika. Raportti peräänkuuluttaa muutosta konsumerismista kestävyyteen.World Watch Institute

Muutoksen aika. Raportti peräänkuuluttaa muutosta konsumerismista kestävyyteen.

Maailman tila -raportti vaatii loppua kulutushysterialle

13.1.2010 10.18

Lasse Leipola

Poliittinen tahto ja teknologian kehitys eivät pelasta maailmaa, ellei kulutuskulttuurista päästä eroon. Tämä on eilen julkaistun Maailman tila 2010 -raportin pääviesti.

”Jotta yhteiskunnat kukoistavat vielä pitkään tulevaisuudessa, tarvitaan kulttuurinmuutos, jossa kestävyydestä tulee normi ja liiallisesta kuluttamisesta tabu”, sanoo työryhmää johtanut Erik Assadourian World Watch -instituutin tiedotteessa.

Maailman ihmisten vuosittain kuluttamien tavaroiden ja palveluiden arvo kasvoi vuosina 1996–2006 lähes kolmanneksella.

Raportin mukaan keskivertoamerikkalainen kuluttaa päivässä enemmän kuin oman painonsa verran tavaraa ja raaka-aineita. Jos kaikki maailmassa eläisivät samalla tavalla, raaka-aineita riittäisi vain 1,4 miljardille ihmiselle, eli noin viidennekselle nykyisestä väkiluvusta.

”Kulttuuriset piirteet ovat tärkein syy ekologisten ja yhteiskunnallisten ongelmien taustalla, olipa kyse sitten ilmastonmuutoksesta, ylipainoepidemiasta, luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä, viljelyskelpoisen maan vähenemisestä tai myrkyllisten jätteiden tuottamisesta”, Assadourian sanoo.

Raportin mukaan tarvitaan tietoinen muutos kuudella yhteiskunnan osa-alueella: koulutuksessa, liiketaloudessa, mediassa, hallinnossa, perinteissä ja sosiaalisissa liikkeissä. Raportin artikkeleissa kuvataan tapauksia, joissa muutos on jo saatu alulle.

ilmastonmuutos  kuluttaja  raaka-aineet 




Viite