Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puolustusvoimat

Ilmatorjuntaohjus
Hyvä suomi! Yleiseen asevelvollisuuteen kajoaminen voi olla poliittinen itsemurha. Puolustusvoimat

Hyvä suomi! Yleiseen asevelvollisuuteen kajoaminen voi olla poliittinen itsemurha.

Maanpuolustus arka aihe kokoomukselle

11.2.2009 10.05

Jussi Karmala

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko vaikenee keskeisistä maanpuolustuksen tulevaisuuden kysymyksistä.

”On käsittämätöntä, ettei selonteossa puhuta maanpuolustusvelvollisuuden uudistamisesta”, selonteon seurantaryhmän jäsen, vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori sanoo.

Yleinen asevelvollisuus on poliitikoille arka aihe. Asevelvollisuutta pidetään pyhänä ja suomalaista identiteettiä rakentavana asiana. Suurissa puolueissa siihen kajoaminen on poliittinen riski.

Kokoomuksen puolustusministeri Jyri Häkämies sanoi eilen Yleisradiolle, että reserviläisten määrä supistuu sadalla tuhannella vuoden 2015 jälkeen. Asiaa ei kuitenkaan mainita selonteossa. Ulkoministerin ja puolustusministerin paikkaa pitävä kokoomus ei selvästi halua nimiinsä armeijan pienentämistä.

Sumuvuori arvelee, että reservin pienentäminen johtaa väistämättä myös maanpuolustusvelvollisuuden muutoksiin. Suomi on kulkemassa kohti valikoivaa asevelvollisuutta. Selonteossa puolustuspolitiikan ulkokuori pyritään kuitenkin pitämään pystyssä viimeiseen asti.

Sumuvuoren mielestä maanpuolustuksen muutosten peittely ei kaadu pelkästään kokoomuksen syliin. Sumuvuori työskenteli ennen kansanedustajan uraansa rauhanjärjestöissä, ja lobbasi eri puolueiden ministereille maanpuolustusvelvollisuuden uudistamista. Yksikään ministeri ei edellisissäkään hallituksissa uskaltanut kajota yleiseen asevelvollisuuteen.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittely alkaa eduskunnassa tänään keskiviikkona kello 10. Luvassa on pitkä istunto, jossa pelataan varmasti myös Nato-kortilla.




Viite