Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Alikysyntää. Jouni Lindin mukaan ongelma ei ole ylituotanto.

Alikysyntää. Jouni Lindin mukaan ongelma ei ole ylituotanto.

Miksi EU pakkojuottaa maitoa?

5.6.2009 12.11

Elina Venesmäki

EU:n maatalousneuvosto päätti viime viikolla lisätä maidon kulutusta. Maidon hinta on laskenut ylituotannon takia, eivätkä tuottajat saa tarpeeksi rahaa.

Maa- ja metsätalousministeriön poliittinen valtiosihteeri Jouni Lind, jos maidon kulutus laskee, eikö EU:n pitäisi vähentää tuotantoa?

”Ei, meidän pitää huolehtia tuotannon tason vakaudesta. Maidon ja etenkin juuston kulutus notkahti voimakkaasti vuodenvaihteessa laman vuoksi. Sitä ennen kulutus oli pikemminkin nousussa etenkin Itä-Euroopassa ja Aasiassa”, Lind kertoo.

Lindin mukaan maitoala ei kestä nopeita muutoksia. Siksi EU ostaa maitojauhetta ja voita markkinoilta varastoihin. Varastoja voidaan käyttää, jos hinnat taas nousevat paljon.

Unioni tukee myös maitotuotteiden käyttöä kouluissa. Esimerkiksi Suomessa koulut saavat tukea vähärasvaisen juuston, jogurtin ja maidon tarjoamiseen. Maatalousministerit puhuivat kokouksessa tuen ehtojen löyhäämisestä, mikä voi lisätä maidon kulutusta kouluissa.

Eikö ilmastonmuutoksen aikana ole väärin lisätä maidon kulutusta? Maidon tuotantohan on yksi suurista ilmastorikollisista.

”Ei kai ilmastosta ole niinkään puhuttu maidon kohdalla vaan nautakarjan? Maidon tuotanto perustuu nurmitalouteen, ja se taas sitoo hiilidioksidia”, Lind sanoo.




Viite