Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miksi juuri osakeyhtiö?

10.4.2014 12.36

Jukka Vahti

Metsähallituksen uudistuksen taustalla on Euroopan komission linjaus, jonka mukaan valtion liikelaitokset vääristävät kilpailua, koska ne eivät valtioon kuuluvina voi mennä konkurssiin.

Komissio ei kuitenkaan ole vaatinut Metsähallituksen liiketoimintojen siirtämistä osakeyhtiömuotoisiin tytäryhtiöihin, vaan se on ainoastaan kieltänyt liiketoiminnan jatkamisen nykyisellä liikelaitosmallilla. Vaihtoehtoina voisivat olla esimerkiksi julkisoikeudellinen laitos tai virasto.

Miksi metsätaloutta hoitamaan halutaan juuri osakeyhtiö, jonka poliittinen ohjattavuus ja yhteiskunnallinen vastuullisuus herättävät epäilyksiä?

”Vaihtoehdoista on tehty hyvin perusteellista selvitystä. Tarkoitus on, että koko Metsähallitus jatkaa valtion liikelaitoksena ja liiketoiminnat toimivat tytäryhtiöissä. Liiketoimintoja on jo nyt tytäryhtiöissä taimituotannossa ja kiviainesten toimituksessa. Rakenne pyrittäisiin siis pitämään samana”, MMM:n osastopäällikkö Juha Ojala sanoo.

Osakeyhtiömuodon on pelätty tarkoittavan metsähakkuita ja voiton tavoittelua hinnalla millä hyvänsä. Samalla on ihmetelty, voiko yhdellä yhtiöllä olla yksinoikeus valtion metsiin vai tarkoittaisiko muutos myös kilpailua, jos muutkin metsäyhtiöt pyrkisivät valtion maille. Esimerkiksi Metsäyhtiö Tornator on jo ilmaissut kiinnostuksensa päästä kilpailemaan valtion metsähakkuista.

Ojalan mukaan Metsähallituksen uusi yhtiö ei toimisi pelkän osakeyhtiölain pohjalta, vaan sitä varten säädettäisiin oma, erillinen lakinsa. Samalla määriteltäisiin yhtiön yksinoikeus metsätaloustoimintaan valtion mailla.

”Ei ole ollut edes esillä, että tässä avattaisiin mitään kilpailulle, vaan nimenomaan toiminta halutaan säilyttää valtion suorassa omistuksessa ja eduskunnan ohjauksessa. Tästä on käyty sitovat keskustelut komission kanssa, ja heillä ei ole mitään tätä rakennetta vastaan.”




Viite