Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ministeri Arhinmäki pitää nuorisojärjestöjen jäsenmäärän tarkistusta riittävänä

24.8.2012 12.55

Hanna Eriksson

Vihreän Langan tavoittama kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki pitää poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmääristä tehtyä tarkastusta riittävänä

"Tarkastuksessa tuotiin esiin ongelmakohtia. Virkamiesten mukaan väitettyä laajamittaista vääristelyä järjestöjen jäsenmäärissä ei ole. Koska jäsenmäärä ei ole avustusten jakokriteeri, ei järjestöillä ole tarvetta niitä vääristellä", Arhinmäki toteaa

Eniten puutteita on raportin mukaan Sosiaalidemokraattisten opiskelijoiden ja Keskustan opiskelijaliiton jäsenrekistereissä.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton Vinon puheenjohtajien Hanna Hakon ja Aleksi Laineen mukaan opetusministeriön tekemä poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmäärien tarkastus olisi voinut olla tarkempi. Opetusministeriön virkamiehet tarkistivat jäsenmäärät kesällä.

"Tarkastus ei ollut aukoton. Jäsenrekistereissä voi olla haamujäseniä. En osaa kuitenkaan sanoa, miten se olisi järkevästi yksityiskohtaisemmin toteutettu. Tuhansia nimiä ei voi alkaa yksitellen googlata", Hakko sanoo.

Tarkastajat kävivät läpi järjestelmän, jolla jäseniä hankitaan, ja jäsenrekisterin tietoja. Nimet tarkistettiin vain siltä osin, ettei sama nimi ole useita kertoja rekisterissä. Vino sai huomautuksen siitä, että muutamilta jäseniltä puuttui jäsenrekisteristä joitain tietoja, kuten syntymäaika tai puhelinnumero.

Hakon mukaan järjestöjen jäsenrekisterit ovat niin erilaiset, että jäsenmäärien vertailun tekeminen on vaikeaa.
"Joillakin poliittisilla nuorisojärjestöillä ei ole jäsenmaksua, toiset eivät erota yli-ikäisiä", Vinon järjestösihteeri Emma Kolu toteaa.

Vinon jäsentiedot tulevat vihreiden paikallisjärjestöiltä. Muilta paitsi HYY:n vihreiltä, eli Helsingin yliopiston opiskelijoista koostuvan järjestön jäseniltä, peritään jäsenmaksu.
Jos jäsenmaksu on kaksi vuotta maksamatta, jäsen erotetaan. Vino ei ole määritellyt jäsenilleen yläikärajaa.

Hakon mukaan tarkastuksen jälkeen poliittisten nuorisojärjestöjen avustusten jakamisperusteet pitää tuoda julkiseen keskusteluun.
"Nuorisojärjestöjen jäsenmäärä ei virallisesti vaikuta tuen määrään, mutta epävirallisesti se ilmeisesti vaikuttaa. Perustelujen pitäisi olla julkisia. Nyt rahoitusta jaetaan järjestöjen toiminnan laadun ja kehityksen mukaan. Arviot voivat olla hyvin subjektiivisia."

Vähiten kulttuuriministeriön myöntämää tukea saavat perussuomalaisten, kristillisten ja vihreiden nuorisojärjestöt, eniten keskustan nuorisojärjestöt.

Vino 
Viite