Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Jutta Urpilainen.
Eespäin! Kovaa kisaa sdp:n puheenjohtajuudesta käyvä Jutta Urpilainen uskoo, että demareille on tarvetta 2010-luvullakin.Iiro Törmä

Eespäin! Kovaa kisaa sdp:n puheenjohtajuudesta käyvä Jutta Urpilainen uskoo, että demareille on tarvetta 2010-luvullakin.

Mistä tiukka puheenjohtajakisa kertoo, Jutta Urpilainen?

2.5.2014 16.57

Jukka Vahti

Viikon päästä pidettävässä sdp:n puoluekokouksessa päätetään puolueen puheenjohtajasta. Gallupien perusteella kisasta sinun ja Antti Rinteen välillä tulee hyvin tasainen. Mistä se kertoo?

”Se on elävän kansanliikkeen merkki, että käydään keskustelua puolueen linjasta ja identiteetistä. Se on mielestäni hyvä asia. Gallupit kertovat siitä, että tilanne on aidosti tosi tiukka ja se on demokratian kannalta hyvä asia. Seinäjoella puoluekokousedustajat päättävät, kenestä tulee puolueen puheenjohtaja.”

Millaisia ominaisuuksia 2010-luvun työväenliikkeen johtajalta vaaditaan?

”Vaaditaan kykyä kantaa vastuuta ja rohkeutta uudistaa sekä puoluetta että Suomea. Tarvitaan myös kykyä tehdä yhteistyötä, koska Suomi on sopimusyhteiskunta, jossa on monipuoluehallituksia.”

Sanotaan, että sdp:n sata vuotta sitten asettamat tavoitteet on saavutettu. Mihin demareita enää tarvitaan?

”Sdp:tä tarvitaan enemmän kuin aiemmin ainakin kolmeen asiaan. Ensinnäkin turvaamaan Suomeen jatkossakin korkea työllisyys eli luomaan uutta työtä. Suomen kaltainen hyvinvointiyhteiskunta edellyttää korkeaa työllisyysastetta. Toinen asia on hyvinvointiyhteiskunnan uudistaminen. Sdp:n pitää olla puolue, joka tekee uudistamisen ihmisten näkökulmasta turvallisesti. Kolmanneksi sdp on kansainvälisin puolue. Ongelmat, kuten ilmastonmuutos, veronkierto ja eriarvoisuuden kasvu ovat entistä enemmän globaaleja, ja meitä tarvitaan niitä ratkomaan.”

Suomen sdp on näyttänyt vetäneen tiukempaa linjaa eurokriisin hoidossa kuin solidaarisuutta korostavat sisarpuolueet Euroopassa. Miksi?

”Yksi syy liittyy siihen, toimiiko puolue avunsaajamaassa vai apua antavassa maassa. Mielestäni muidenkin eurooppalaisten sosiaalidemokraattien piirissä kyllä ajatellaan niin, että jokaisen pitää hoitaa oma taloutensa ja omat velkansa. Lähtökohtaisesti myös kunnioitetaan periaatetta, että yhdessä sovituista asioista pidetään kiinni. Sitä kautta on ymmärretty, että Suomessa on haluttu puolustaa suomalaisen veronmaksajan asemaa vakuuksia vaatimalla.”

Olet ollut valtiovarainministeri kolme vuotta. Mikä on Suomen julkisen talouden suurin haaste ja mitä sille pitäisi tehdä?

”Isoin haaste on kolmoishaaste. Meillä on ollut pitkittynyt eurokriisi, joka on näkynyt vaikeana suhdannetilanteena Suomessa. Sitten meillä on teollisuuden rakennemuutos, mikä näkyy 100 000 menetettynä teollisuustyöpaikkana. Kolmas haaste liittyy ikääntymiseen, niin hienoa kuin se onkin, että suomalaiset elävät entistä pidempään. Nämä kolme yhdessä ovat johtaneet siihen, että on arvioitu, että nykyinen taloustilanne on vaikeampi kuin 1990-luvun lama. Hallitus on pyrkinyt tasapainottelemaan täsmäelvytyksen, rakenneuudistusten ja velkaantumisen hillitsemisen välillä.”

Mitä aiot tehdä viikon päästä sunnuntaina, sdp:n puoluekokouksen jälkeen?

”Se on merkattu kalenteriini vapaapäiväksi. Toivottavasti onnistun pitämään sen, koska vapaapäiviä ei tänä keväänä ole kauheasti ollut. Jos pääsisi kotiin Pohjanmaalle ja voisi käydä vähän urheilemassa ja nähdä siskontyttöä ja kavereita, niin se kuulostaisi aika hyvältä lepopäivältä.”




Viite