Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Myös kasvatetulle kalalle tulossa kestävyysmerkki

14.2.2013 7.30

Päivi Hujakka

Ruokakaupoista kannattaa nyt pyytää kestävästi kasvatettua kalaa. Markkinoille on nimittäin tulossa kestävästä kalastuksesta kertovan MSC-merkin rinnalle uusi, kasvatetulle kalalle tarkoitettu Aquaculture Stewardship Council eli ASC-sertifikaatti.

”Olisi hienoa, jos suomalainen kirjolohen kasvatus saisi ASC-sertifioinnin, jolloin saataisiin Suomen markkinoille ympäristömerkittyä kasvatettua kotimaista kalaa”, Suomen WWF:n meriohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen sanoo.

Maailman luonnonsäätiö WWF on ollut kansainvälisesti mukana kehittämässä lajikohtaisia vastuullisuuskriteereitä ASC:lle. Valmistelu on kuitenkin vielä kesken. Valmiina ovat kriteerit vasta muutaman lajin kasvatukselle.

”Sertifioitua tuotantoa on käsittääkseni vasta pangasiukselle, jota yksi maahantuoja alkaa tuoda myös Suomeen”, Vilhunen sanoo.

Vilhusen mukaan globaalit vastuullisuuskriteerit ovat tarpeellisia, jotta kalankasvatuksen ympäristövaikutuksia saadaan rajattua. Näin tuotantoa voidaan osin jopa lisätä, sillä maailman väestönkasvu lisää kalan kysyntää.

Vilhusen mukaan sertifioitu tuote on omassa tuoteryhmässään suositeltava valinta, mutta suurin osa kotimaisesta villistä kalasta on aina parempi vaihtoehto kuin Aasiasta tuotu sertifioitu kasvatettu kala.


Lisää aiheesta:


Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri