Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Rämö

IPCC:n neljäs raportti.
Ups. IPCC:n neljänteen arviointiraporttiin pääsi Himalajan jäätiköitä koskeva virhe.Laura Rämö

Ups. IPCC:n neljänteen arviointiraporttiin pääsi Himalajan jäätiköitä koskeva virhe.

Näin ilmastopaneeli otti oppia virheestään

16.5.2011 11.29

Lasse Leipola

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC lisää toimintansa ja arviointiraporttiensa avoimuutta. Jatkossa raporteissa käytetään muun muassa yhtenäistä tapaa kuvata tutkimustiedon luotettavuutta. Uudistuksia on vaadittu sen jälkeen, kun edellisestä IPCC:n arviointiraportista löytyi Himalajan jäätikköjen sulamista koskeva virhe.

Perjantaina päättyneessä IPCC:n yleiskokouksessa päätettiin muistakin uudistuksista. Kokouksessa päätettiin muun muassa perustaa yleiskokousta nopeammin reagoiva operatiivinen johtoryhmä sekä laadittiin ohjeistus raporteista mahdollisesti löytyvien virheiden käsittelyä ja oikaisua varten.

”Entistä selkeämmät ohjeistukset varmistavat, että ilmastonmuutosta koskeva tieteellinen tutkimustieto ja kaikki erilaiset näkemykset käsitellään arviointityössä. Näin voidaan taata, että arviointiraportit ovat kattavia, huolella valmisteltuja ja tieteellisesti erittäin korkeaa tasoa”, Suomen IPCC-ryhmän sihteeri Heikki Tuomenvirta sanoo ympäristönministeriön tiedotteessa.

IPCC:n viides arviointiraportti on määrä julkaista neljässä osassa vuosina 2013–2014. Sen tekemiseen osallistuu yli 800 kirjoittajaa.

ilmastonmuutos  ipcc 




Viite