Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näistä kiistellään

8.4.2009 15.32

Vihreä Lanka

Tuulivoiman syöttötariffi

Työ- ja elinkeinoministeriö esittää tuulivoimalla tuotetulle sähkölle ensi vuoden alusta alkaen syöttötariffeja, eli takuuhintaa.

Syöttötariffeja on moitittu tehottomiksi ja monimutkaisiksi. Takuuhinta vaihtelee muun muassa inflaation, voimalan käyttöiän, sijainnin ja huipputuntien mukaan.

Energiateollisuus pelkää, että tariffit johtavat liiallisiin tukiin ja tehottomiin investointeihin. Se kannattaa vihreitä sertifikaatteja, jotka perustuvat uusiutuvan energian tuottajien kilpailuttamiseen.

Energiaverojen korotukset

Hallitus päätti maaliskuun kehysriihessä paikata työnantajien Kela-maksun poistamisen nostamalla ympäristöveroja 750 miljoonalla eurolla 2011 alkaen.

Elinkeinoelämän keskusliitto luonnehti veronkorotuksia tuoreeltaan “rangaistusmaksuiksi”.

Windfall-vero

Hallituksen talouspoliittinen valiokunta päätti viime viikolla, että päästökaupan aiheuttamia, energiayhtiöiden ansiottomia tuloja ryhdytään verottamaan niin sanotulla windfall-verolla. Vero astunee voimaan 2011.

Elinkeinoelämä ja erityisesti energiayhtiöt vastustavat veroa. Niiden mukaan lisävero näkyy suoraan kuluttajien sähkölaskussa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vero ei vaikuta sähkön hintaan.




Viite