Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Noora Jussila

Seminaari Brysselissä.
Miesten vaalit? Naisista ja eurovaaleista puhuttiin eilen Brysselissä järjestetyssä seminaarissa. Noora Jussila

Miesten vaalit? Naisista ja eurovaaleista puhuttiin eilen Brysselissä järjestetyssä seminaarissa.

Naisten tietoisuus eurovaaleista vähäistä

5.3.2009 8.50

Noora Jussila

28 prosenttia naisista ja 31 prosenttia miehistä aikoo äänestää eurovaaleissa, kertoo tuore eurobarometri. Esimerkiksi talouskriisin mukanaan tuomat huolet vievät mielenkiinnon eurovaaleista.

Eurobarometriin vastanneista naisista 78 prosenttia ja miehistä 69 prosenttia ei tiennyt eurovaalien päivämäärää.

Eurobarometrilla selvitettiin pääasiassa naisten suhtautumista eurovaaleihin. Sen mukaan 53 prosenttia naisista haluaa parlamenttiin enemmän naisia.

”Eurovaalien pitää näkyä, jotta voimme saavuttaa sen, mitä kansa haluaa,” sanoi Europarlamentin varapuheenjohtaja Rodi Krasta-Tsagaropoulou eilen keskiviikkona järjestetyssä seminaarissa Brysselissä.

Aikaisempien eurobarometrien mukaan naiset ovat toistuvasti vähemmän kiinnostuneita ja tietoisia eurovaaleista kuin miehet ja sen vuoksi myös äänestävät eurovaaleissa epätodennäköisemmin.

Eurooppalaisista naisia on yli puolet, 52 prosenttia, mutta viime vaaleissa Europarlamenttiin valituista kuitenkin vain 30 prosenttia on naisia.

Ranskassa yhdenvertaisuuslain vuoksi joka toinen ehdokas eurovaalilistalla on nainen. Samanlaisten toimien vuoksi esimerkiksi Luxemburgissa, Sloveniassa ja Virossa on päästy nais- ja miespuolisten meppien määrässä tasa-arvoon.

Suomessa naisten osuus mepeistä on 42,9 prosenttia. Myös eduskunnassa naisedustajien määrä on 42 prosenttia.

Europarlamentissa poliittisista ryhmistä naisten osuus on suurin vihreillä, 46,5 %. Vihreillä on myös nainen jaetulla puheenjohtajan paikalla.

tasa-arvo  eurovaalit 




Viite