Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

climategreenwash.org

Climate Greenwash Awards 2009 -logo.
Vihreitä päästöjä? Palkinnoilla halutaan kiinnittää huomiota yrityksiin, jotka julistavat vihreyttä, mutta jatkavat samaan malliin. climategreenwash.org

Vihreitä päästöjä? Palkinnoilla halutaan kiinnittää huomiota yrityksiin, jotka julistavat vihreyttä, mutta jatkavat samaan malliin.

Nämä yritykset ovat ehdolla pahimmaksi viherpesijäksi

13.5.2009 13.54

Vihreä Lanka

Ehdokkaat vuoden 2009 pahimmiksi viherpesijiksi on julkistettu. Yritysvastuullisuuden ja ympäristön puolesta kampanjoivien järjestöjen listalle joutuivat teräsyhtiö ArcelorMittal sekä energiayhtiöt BP, Dong, Repsol, Shell ja Vattenfall.

”Kaikki kuusi ehdokasta esittävät itsensä ratkaisuna ilmastonmuutokseen – todellisuudessa ne jatkavat entiseen malliin, polttavat fossiilisia polttoaineita ja päästelevät hurjia määriä hiilidioksidia”, sanoo koordinaattori Kenneth Haar.

Hänen mukaansa näiden yritysten esittämillä ratkaisuilla ei pitäisi olla sijaa YK:n ilmastokokouksessa joulukuussa.

”Tarvitsemme nopeita leikkauksia päästöihin, emme lupauksia tulevaisuuden teknologioista, joiden varjolla yhtiöt voivat jatkaa saastuttamista tänään.”

Greenwash Award -palkinnon takana ovat Corporate Europe Observatory, Tanskan Attac sekä joukko ympäristöjärjestöjä. Eilen alkanut äänestys jatkuu ensi viikon perjantaihin saakka. Voittaja julkistetaan Kööpenhaminassa 23. toukokuuta.

Ehdokkaat ja järjestäjien esittämät perustelut:

  • ArcelorMittalia moitittiin ilmaisten päästöoikeuksien lobbaamisesta. Lisäksi yhtiön esittämiä ilmastoratkaisuja, kuten ydinvoimaa ja hiilidioksidin talteenottoa, pidettiin hyödyttöminä.

  • BP:tä arvosteltiin imagonsa vihertämisestä, vaikka yhtiö sijoittaa massiivisia summia fossiilisiin polttoaineisiin, on vähentänyt investointejaan uusiutuvaan energiaan ja on lobannut päästökauppaa ratkaisuna ilmastonmuutokseen.

  • Dongin vihersynti on puolestaan hiilellä tuotetun energian myyminen ilmastoystävällisenä.

  • Repsolia syytetään kaksinaamaisuudesta. Perusteluissa väitetään, että vaikka yhtiö esiintyy vastuullisena yhteisöjä ja ympäristöjä kohtaan, se pahentaa ilmastokriisiä, uhkaa alkuperäiskansojen olemassaoloa ja vahingoittaa ympäristöä.

  • Shellin väitetään esittäneen harhaanjohtavia väitteitä toimistaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi, kun yhtiö on samalla vähentänyt investointeja uusiutuvaan energiaan.

  • Vattenfallia syytetään vihreänä esiintymisestä, vaikka toiminnassa suositaan perinteisiä välineitä, kuten hiili- ja ydinvoimaa, ja ilmastoratkaisuna esitetään agropolttoaineita ja hiilidioksidin talteenottoa.




Viite